Do ČR může nově za prací 2 tisíce Srbů ročně...

Do Česka nově přijdou v rámci vládního programu také pracovníci ze Srbska. Už dva roky podobně funguje režim Ukrajina, nyní by mohlo ve zrychleném procesu získat zaměstnaneckou kartu až 2 tisíce Srbů ročně, kteří by měli pomoci zaplnit volná pracovní místa.

Díky vládnímu programu v Česku pracuje nejen zhruba 13 a půl tisíce Ukrajinců, ale přibývá i zaměstnanců z jihu Evropy – třeba Španělů anebo Řeků. Němců si v České republice – podle odhadů Hospodářské komory – vydělává asi sedm tisíc.

Nyní by k nim mohli přibýt i Srbové.

„Je to kvalitní pracovní síla třeba v oblasti automotive a dalších, i s řemeslnými návyky. Hospodářská komora plánuje, že by působila přímo v Srbsku, což je pro nás snažší než na Ukrajině,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

V Česku už Srbové mají své krajany. Třeba původně učitel zeměpisu z Bělehradu teď v Česku řídí autobus. Už v Srbsku ale Janko Petrovič vozil cestující v MHD.

„Kamarád mi poslal reklamu a říkal – to pro tebe může být zajímavé, tak jsem se podíval, řekl jsem, proč ne, nic mi nebránilo. A oni si mě vybrali, tak jsme tady,“ řekl pro Českou televizi srbský řidič dopravce Arriva Janko Petrovič.

Spolu s ním u dopravce pracuje ještě necelá třicítka Srbů. Kvůli nedostatku řidičů je sem začali přijímat před dvěma lety.

„Doteď jsme to řešili čistě přes ambasádu, kdy jsme si na ambasádě domluvili termín a v rámci toho termínu jsme to i s ambasádou vyřešili. Trvalo to zhruba tři měsíce,“ nastínil dosavadní praxi získávání srbských řidičů mluvčí Arrivy Roman Herden. (jaz)