Domky pro migranty původně vyšly Hamburk na 670 tisíc korun, nyní je prodává od 26 tisíc...

Německý Hamburk prodává nevyužité domky pro migranty, které byly postaveny v roce 2016. Na aukčním portálu eBay je nabízí jako ubytování pro hosty, pracovní dílnu nebo posilovnu. Za každý z domků město původně zaplatilo 23 tisíc eur (zhruba 670 tisíc korun), vyvolávací cena nyní začíná na tisíci eur (cca 26 tisíc korun).

Severoněmecký Hamburk nabídl v internetové aukci padesát nevyužitých domků pro uprchlíky, které zůstaly opuštěné. Vyvolávací cena každého z nich je podle deníku Süddeutsche Zeitung jeden tisíc eur (téměř 26 tisíc korun). Město si provizorní dřevěné bydlení objednalo v roce 2015, kdy byla imigrační krize na vrcholu. Nyní už je ovšem úřady nepotřebují. Nabídka ve čtvrtek vzbudila na internetu enormní zájem a město muselo inzerát po 48 hodinách stáhnout.

„Reakce byla první den obrovská, obdrželi jsme asi sto poptávek,“ řekla mluvčí ústřední koordinační skupiny pro uprchlíky Daniel Posselt.

„Měli jsme zájemce z celého Německa,“ dodala

Město do inzerátu napsalo, že dřevěné domky o rozloze 28 metrů čtverečních mohou posloužit jako ubytování pro hosty, dílna, tělocvična nebo dům na hraní. Každý z nich stál podle německé stanice Deutsche Welle původně 23 tisíc eur, Hamburk je tedy nyní prodává za pakatel.

„Všichni zájemci obdrží odpověď, ale nějakou dobu to potrvá,“ uvedl místní úřad na Twitteru.

Tři roky staré domky jsou součástí ubytovacího zařízení pro uprchlíky s názvem Jenfelder Moorpark. Zatímco v roce 2015 přicházelo do Hamburku každý měsíc přes deset tisíc utečenců, nyní jsou to asi čtyři stovky a ubytování už není zapotřebí. Stavby jsou izolované a vybavené topením, přívodem teplé vody i elektřinou, odolají tak nepřízni jakéhokoliv počasí.

„Nejsou to žádné chatky,“ vysvětlil Posselt. (jaz)