Více než polovina Němců nechce, aby v jejich blízkosti vyrostla mešita...

Výstavbu mešit v okolí svého bydliště v Německu odmítá 55 procent lidí. Postoj k islámskému náboženství tak u Němců zůstává i letos neměnný, podobně negativně se vyjadřovali Němci i v minulosti. Ukázal to průzkum agentury Mago pro německou mutaci časopisu Playboy.

Hned sedmdesát procent Němců pak považuje za správné, aby se zakazovalo učitelkám a zaměstnankyním ve veřejných službách zahalovat hidžábem.

Migrační krize, během níž se do Německa přistěhoval milion lidí, převážně Arabů, již pominula. Přesto roste mezi účastníky průzkumu nechuť i vůči zřizování uprchlických středisek v jejich okolí. Za poslední dva roky vzrostl odpor v severozápadním Německu z 13 na více než 18 procent, ve východním Německu z 21 na více než 26 procent a v západním Německu z 16 na 26 procent. Naopak klesl v jižním Německu, včetně Bavorska, z 25 na zhruba 20 procent.

Lépe naopak dopadli v průzkumu homosexuálové. V roce 1949 ještě 53 procent ženatých mužů považovalo homosexualitu za nemoc. V roce 1991 ještě 36 procent lidí dávalo najevo, že by si nepřáli mít homosexuály za sousedy. Letos jich je jen 13 procent. (jaz)