Miliardář Zdeněk Bakala (na koláži se svým zásadním kritikem prezidentem Zemanem) má být kvůli kauze OKD přivlečen do Sněmovny třeba i v poutech...

Poslanci si nechají policií předvést podnikatele Zdeňka Bakalu. Sněmovní vyšetřovací komise k OKD se na tom jednomyslně shodla poté, co Bakala, který pobývá ve Švýcarsku, odmítl přijít vypovídat.

„Komise se usnesla, že nechá předvést policií České republiky Zdeňka Bakalu vzhledem k tomu, že se odmítl dostavit k podání svědecké výpovědi,“ řekl předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti).

„Zákony platí pro všechny, ať už jste chudý, nebo bohatý. Všichni ostatní se dostavili, ať už mají imunitu, nebo jsou to obyčejní úředníci. Všichni přišli, kromě pana Bakaly. Nezbylo nic jiného než přistoupit k tomuto kroku,“ dodal Černohorský.

Jednací řád vyšetřovací komise totiž říká:

„Jestliže se svědek, ač byl řádně předvolán, bez dostatečné omluvy nedostaví, může být předveden. Na to a na jiné následky nedostavení musí být svědek v předvolání upozorněn. O předvedení požádá komise příslušný policejní orgán.”

Další průběh už je tedy na policii. Bakala žije dlouhodobě ve Švýcarsku. Podle předsedy komise by bylo jednodušší, kdyby podnikatel před komisi předstoupil. Teoreticky nemusí nic říkat a může na místě uvést, že by svojí výpovědí někomu způsobil trestní stíhání.

Komise má svoji činnost ukončit 12. října. Pokud bude potřeba, může Sněmovnu požádat o prodloužení termínu.

Bakala jako důvod své absence uvedl, že by jeho výpověď byla velmi pravděpodobně zneužita k dalšímu stupňování politického tlaku na nezávislé rozhodování policie, státního zastupitelství a soudů.

„Považuji za nezbytné především konstatovat, že jsem se nedopustil ničeho nezákonného ani neetického,” napsal Bakala poslancům v dopise.

Miliardář je přesvědčen, že má právo před komisí nevypovídat.

„Rovněž tak nemohu být nucen sdělovat komisi jako svědek informace, jejichž předčasné zveřejnění může ohrozit mou obranu v civilních řízeních, která proti mně byla zahájena,” podotkl také Bakala.

Cílem komise je vyšetřit celou kauzu OKD. Poslanci se zabývají převodem státních akcií OKD do soukromých rukou, prověřit mají i příčiny úpadku firmy. Před poslanci už například vypovídali expremiér a někdejší ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) či někdejší náměstek na ministerstvu průmyslu a pozdější ministr vnitra Martin Pecina.

Bakalu předvést nemůžeme, není v ČR, vzkázala policie parlamentu

Policie ČR na svém Twitteru však později uvedla, že Bakalu předvést nemůže kvůli tomu, že se zdržuje ve Švýcarsku.

„Předvedení svědka z naší strany je možné pouze na území ČR,“ napsala policie na Twitteru.

(jaz)