Do dvou let by v Česku měl vzniknout zákon, který by zakázal zalévání v období sucha...

Vláda Andreje Babiše plánuje do dvou let ustanovit novelu vodního zákona, která by mohla v případě krize nařídit zákaz používání vody. Je to reakce na sucho, které v letošním létě sužuje Českou republiku. Zákon by znamenal omezení zalévání nebo napouštění bazénů.

„Zákon určí, co dělat na obecní, krajské i národní úrovni ve chvíli, kdy bude hrozit nedostatek pitné vody,“ potvrdila Právu Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

Konkrétně by se postupovalo tak, že Český hydrometeorologický ústav vydá výstrahu, že hrozí nedostatek vody, podobně jako dnes upozorňuje třeba na nebezpečí zvýšené hladiny řek u povodní.

„Následně se sejde krajská komise, složená z vodohospodářů, zástupců povodí a kraje, a bude vyhodnocovat, jestli je potřeba učinit konkrétní opatření, například omezit odběry vody či naopak zprovoznit záložní zdroje vody,“ vysvětlila Pospíšilová.

„Logicky je nejdříve třeba omezovat použití vody na zalévání nebo napouštění bazénů, tedy užívání pitné vody jako vody užitkové,“ dodala.

Sucho a riziko nedostatku vody podle ministra Richarda Brabce (ANO) je a bude v horizontu několika let největším problémem životního prostředí.

Podle Pospíšilové je proto základním úkolem zlepšit schopnost krajiny zadržovat vodu, mít dostatek povrchové a podzemní vody pro případ, že přijdou další roky bez dostatku sněhu a dešťových srážek, a umět šetrně hospodařit s pitnou vodou.

„Ministerstvo se ohledně nakládání s vodou dlouhodobě inspiruje v Izraeli, nejen co se týče zemědělství a kapkové závlahy, ale také třeba chytrých informačních systémů zamezujících ztrátám vody,“ podotkla Pospíšilová.

Největší výzva bude podle ní čekat zemědělství.

„Pole se už nebudou moci zalévat dnešními závlahami, kdy třeba na pole se saláty stříkala voda plošně z obrovských trubek. To velmi rychle přestane a například pro ovocnářství nebo zelinářství bude řešením kapková závlaha, stejně jako třeba v Izraeli, který je pro nás obrovským vzorem,“ vysvětlila. (jaz)