Éra Angely Merkelové se možná blíží ke konci...

Angela Merkelová je znovu pod palbou kritiky z vlastní koalice. Část konzervativního křídla německých stran CDU/CSU (známá jako Unie hodnot) nadále požaduje její sesazení z čela CDU. Nesouhlasí s jejími kroky ohledně migrace. Vyplývá to z nového dokumentu s názvem Pět tezí pro silné Německo.

„CDU v současnosti potřebuje obsahovou i personální obnovu. Prosincový sjezd CDU by měl zvolit úplně nové vedení,“ stálo ve stanovisku v narážce na fakt, že Merkelová chce na sjezdu znovu kandidovat na předsedkyni strany.

Podle konzervativců v obou stranách je však s ohledem na další volby do Spolkového sněmu potřebné připravit spořádané odevzdání úřadu spolkové kancléřky.

„Konzervativci tím jasně dávají najevo, že by měla ještě před dalšími volbami v roce 2021 skončit,“ komentoval pnutí deník Stuttgarter Nachrichten.

Kancléřka přitom ještě nenaznačila, zda se chce opětovně ucházet o důvěru německých voličů.

Unii hodnot jako volné sdružení členů CDU a CSU vytvořili loni v březnu především kritici Merkelové migrační politiky. V tezích se tudíž objevuje tvrzení, že schopnost Německa přijímat utečence je už překročena.

„Jediné řešení spatřujeme v omezení přistěhovalectví na nulu a důsledné, systémové kroky ve prospěch asimilace těch, kteří získají právo zůstat na území naší země,“ řekl Alexander Mitsch (50), šéf Unie hodnot.

„Většina členské základny stojí v této otázce na naší straně,“ dodal.

Na konci června, kdy vrcholila vládní krize mezi CDU a CSU kvůli přístupu k migraci, Holger Kappel (49), šéf bádensko-württemberského svazu Unie hodnot, veřejně prohlásil, že éra Merkelové je pryč a kancléřka by měla kvůli své azylové politice odstoupit.

„Německo je v Evropě se svou imigrační politikou a přijímáním běženců izolované,“ upozorňoval. (jaz)