Andrej Babiš se snaží využívat hudební festivaly a diváckou masu k politickému marketingu. Neváhá se stylizovat do role "prostého diváka" v džínách a triku (díky svým sponzorským privilegiím si však může fotit selfíčka na pódiu, tedy mezi svými, vlastními sponzorovanými umělci).

Po písničkářovi Tomáši Klusovi se začali ozývat další hudebníci, kteří se chystají bojkotovat akce sponzorované koncernem Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Ke Klusovi se nově připojili Jiří Macháček z Mig 21 či Matěj Ruppert z Monkey Business.

Český slavík z roku 2012 Klus vysvětlil, že nemůže Babiše na jedné straně kritizovat a zároveň vystupovat v jeho médiích, především na televizi Óčko, či dávat rozhovory deníku MF Dnes.

„Nezbývá než uznat svou nedůslednost, svou chybu a pochlapit se,“ uvedl Klus.

Zmínil také nedávno proběhlý festival Colours of Ostrava, který Agrofert sponzoruje.

V posledních dnech a hodinách se ke Klusovi začínají přidávat další umělci. Podporu mu vyjádřil herec a frontman kapely Mig 21 Jiří Macháček.

„Tak se ti chci pochlubit, jak jsem zpíval na Colours, mimochodem skvělej koncert to byl, lidi úžasný a vůbec. A najednou koukám, žes udělal to svý prohlášení o bojkotu firem a médií jednoho ze sponzorů toho festivalu. On je to shodou okolností náš trestně stíhanej premiér, že jo,“ napsal Klusovi Macháček a tuto zprávu pak zveřejnil i na Facebooku své kapely.

Řada umělců začíná bojkotovat Andreje Babiše. „Kryštof“ Krajčo však zůstává věren babišovskému táboru…

„A teď já si představuju, že se my dva spolu potkáme a já Ti najednou nebudu moct říct, že se za něj stydím. A přitom je to pravda. Takže jsem se rozhodl, že tě v tom bojkotu samotnýho nenechám a jdu do toho s tebou. Máš pravdu, nejde to dohromady. Stydět se za člověka a přitom vystupovat v jeho médiích nebo někde, kde si vzali jeho prachy,“ dodal Macháček.

K bojkotu se připojil i frontman kapely Monkey Business Matěj Ruppert.

„Nejsi v tom sám a doufám, že nás bude ještě víc,“ sdílel Ruppert na svém Facebooku.

„Na Coloursech do doby, než buď Babiš odejde z politiky, nebo je přestane sponzorovat, hrát nebudeme a iDnes a Óčko to samé,“ dodal Ruppert.

„Já osobně divizi Agrofertu nepodporuji už dost dlouho, nekupuju žádné výrobky vyráběné firmami pana Babiše,“ dodal pak Ruppert pro Aktuálně.cz.

„Souhlasím s tím, že pokud se nám nelíbí působení pana Babiše v politice a jeho propojení s ohromnou firmou s následným čerpáním dotací a jestliže si myslíme, že je to špatně, tak bychom od něj neměli, byť zprostředkovaně, brát peníze,“ dodal.

Po Ruppertovi a Macháčkovi se zapojila i herečka Iva Pazderková.

„Chci být důsledná a děkuji ti za motivaci,“ reagovala ve statusu na twitteru, v němž oznámila, že i ona přestane komunikovat s médii vydavatelství Mafra a nebude „vystupovat na akcích jištěných páně AB penězi“. (jaz)