Se zkrácením pracovní doby souhlasí více než třetina českých firem...

Třetina českých firem by byla pro zkrácení pracovní doby o půl hodiny denně. Ukázal to průzkum ČSOB mezi malými a středními podniky. Se zkracováním pracovní doby nesouhlasí 54 procent společností.

Zbývajících devět procent to nyní nedokáže posoudit.

Zákonná pracovní doba, tedy čas, po který je zaměstnanec povinen pro svého zaměstnavatele vykonávat práci, je nyní v Česku 40 hodin týdně, tzn. osm hodin denně.

Hned 58 procent oslovených podnikatelů se domnívá, že zkrácení pracovní doby by nemělo z jejich pohledu žádný faktický přínos. Ti, kteří by zkrácení pracovní doby podpořili, nejčastěji argumentovali tím, že zaměstnanci by byli více spokojení a odpočatí, měli by více volného času, zvýšila by se produktivita a efektivita a také by se otevřela možnost nabírání nových pracovníků.

„Vedlo by to ke spokojenosti větší části zaměstnanců,“ uvedl pro Právo například obchodně-výkonný ředitel stavební společnosti Auböck Pavel Bureš.

„Zaměstnanci tu půl hodinu denně nijak výrazně nepocítí. Mnohem větší přínos by bylo zkrácení páteční pracovní doby třeba o dvě hodiny. Tam by měli důvod se radovat,“ domnívá se Libor Wurm, vedoucí společnosti Alfeko, která vyrábí lehké kovové konstrukce.

Dvě pětiny oslovených podnikatelů si nemyslí, že by zkrácení pracovní doby o půl hodiny přineslo nějaká rizika. Čtvrtina firem však vidí jako riziko spojené s tímto návrhem snížení produktivity a nesplnění plánu zakázek.

Dalších 17 procent podnikatelů je toho názoru, že by došlo ke zvýšení mzdových nákladů kvůli přesčasům a potřebám nových zaměstnanců. Zbytek oslovených firem se pak obává, že zkrácení pracovní doby by snížilo jejich obrat, vedlo by ke snížení platů zaměstnanců nebo k narušení směnného provozu.

Česko patří v rámci Evropské unie mezi země s největším počtem odpracovaných hodin zaměstnanců. Evropský průměr obvyklé týdenní práce zaměstnance s plným úvazkem je podle Eurostatu 41,3 hodiny. V Česku to loni bylo 41,7 hodiny.

Ve světě už některé firmy pracovní dobu svým zaměstnancům samy od sebe snižují. Například novozélandská firma Perpetual Guardian v červenci oznámila, že zavede natrvalo čtyřdenní pracovní týden. Během osmitýdenního testovacího období, kdy všech 240 zaměstnanců pracovalo bez snížení platu, podle jejího šéfa klesla hladina stresu, a dokonce mírně narostla i produktivita. Pochvaloval si také silné zvýšení iniciativy a spokojenosti zaměstnanců. (jaz)