Současná Evropská komise už není podle maďarského premiéra důležitá...

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že dny současné Evropské komise (EK) jsou již sečteny a její návrhy nejsou podstatné. EU podle něj potřebuje novou EK s novým přístupem k migrační politice. Volby do Evropského parlamentu se mají konat v květnu 2019.

Evropská komise poslala Maďarsko kvůli novým pravidlům i podobě vnitrostátních zákonů o azylu a navracení žadatelů před Evropský soud. Podle EK totiž země neplní své povinnosti vyplývající ze smluv EU, právních předpisů EU a Listiny základních práv.


Přečtěte si: Legislativa EU je zlo, přiznal Babiš. Chce proto získat větší vliv v nové Evropské komisi


Orbána nepokládá rozhodnutí EK za důležité vzhledem k jejímu končícímu mandátu. Stávající návrhy a rozhodnutí EK označil za poslední škubnutí v nohách žab, „které jsme viděli při biologických pokusech ve škole“.

„Po evropských volbách potřebujeme komisi, která netrestá ty státy, které brání vlastní hranice, jako je Maďarsko,“ uvedl Orbán v rozhovoru pro maďarský rozhlas.

Dodal přitom, že EK by měla trestat ty země, které do Evropy pouštějí miliony migrantů, čímž porušují stávající závazky EU. O které státy jde, ale neuvedl. (jaz)