Evropská legislativa je zlo, přiznal Babiš (na fotografii kráčí za předsedou EK Junckerem).

Automatické přijímání evropské legislativy je zlo, přiznal předseda vlády ČR Andrej Babiš. Chce počkat na novou Evropskou komisi a získat v ní větší vliv pro jednotlivé členské státy EU. Premiér to uvedl v rozhovoru pro Deník. V něm také potvrdil, že hodlá osobně řídit vztahy Česka vůči Evropské unii. 

Babiš v rozhovoru souhlasil s názorem poslance Klause mladšího, že automatické přijímání evropské legislativy je zlo.

„Je to zlo, ale v rámci EU jsme se zavázali přijímat evropské zákony. Souhlasím s Václavem Klausem, že Evropská komise chrlí jednu normu za druhou a my je v takovém množství nechceme,“ prohlásil Babiš.

„Některé státy nedodržují pravidla, na což unie reaguje stále novými směrnicemi. Asi musíme počkat na novou Evropskou komisi a pak se snažit prosadit větší vliv jednotlivých členských států,“ podotkl dále.

Babišovo hnutí ANO přitom prostřednictvím svého zástupce částečně Evropskou komisi ovládá. Za Českou republiku je totiž v „evropské vládě“ komisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová, kterou do EK nominoval právě Andrej Babiše (respektive jeho hnutí, jemuž Babiš předsedá).

Předseda ANO Andrej Babiš gratuluje eurokomisařce Jourové (ANO).

Funkční období Evropské komise, v jejímž čele od roku 2014 stojí Jean-Claude Juncker, je pětileté. Junckerově Evropské komisi tak funkční období vyprší v roce 2019.

Podle Babiše bychom se měli zamyslet nad tím, jaké zákony přijímáme z EU.

„Kdybychom zavedli systém, že ke směrnicím, které přicházejí z EU, nebudeme nic přidávat, ale jen je automaticky zaneseme, celé by se to mohlo zrychlit,“ doplnil předseda české vlády.

Babiš v rozhovoru odmítl názor, že Česko nutně potřebuje plnohodnotného ministra zahraničí (dnes tuto funkci formálně zastává ministr vnitra Hamáček).

„Ne. Já jsem lídr zahraniční agendy v Evropské unii. Proto jsme spěchali s první vládou, abych mohl loni 14. prosince jet na Evropskou radu. Proto si buduju všestranné vztahy,“ uvedl Babiš.

„Normálně to funguje,“ dodal s tím, že s ministrem Hamáčkem společně letěli na zasedání NATO, kde ho Babiš představil několika premiérům a mohl zůstat i při jednání s Donaldem Trumpem. (sfr)