Prezident Miloš Zeman se kvůli kauze H-System setká s předsedy Ústavního soudu Pavlem Rychetským a Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. Ti na Hrad přijdou, o rozhodnutí soudu se ale s prezidentem odmítají bavit.

„Pravdou je, že mě požádali, jestli bych přišel příští úterý k panu prezidentovi, ale o čem budeme jednat, nemám potuchy,“ řekl Aktuálně.cz Rychetský.

O oznámení Hradu, že se bude jednat o schůzku na téma rozsudku v kauze H-System, nevěděl.

„Já se k tomu vůbec nemůžu vyjadřovat. Já samozřejmě žádosti pana prezidenta vyhovím a navštívím ho, ale víc k tomu nemohu říkat,“ doplnil Rychetský na otázku, jak se zachová, pokud se jej Zeman bude na H-System ptát.

Poškození v kauze H-Systemu oznámili, že rozhodnutí o vystěhování napadnou u Ústavního soudu, Rychetský by tak v jejich případu mohl rozhodovat.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl redakci Aktuálně.cz sdělit, zdali byl Rychetský o tématu schůzky dopředu informován.

Šámal podobně jako Rychetský vylučuje, že by se Zemanem diskutoval o konkrétním rozhodnutí soudu ani probíral jednotlivé aspekty jakéhokoliv případu.

Zeman minulý týden zkritizoval rozsudek Nejvyššího soudu v kauze H-System. Společně s dalšími rozsudky podle něj vyvolává vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému.

Soud rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce od právní moci vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Vyhověl tak dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. V minulosti pražské soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. Nejvyšší soud dospěl k opačnému závěru.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle Nejvyššího soudu absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. V podstatě tak investovalo do cizího majetku.

Správce chce nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin. Obyvatelé na rozsudek reagovali prohlášením, že se nevystěhují.

Zeman se s oběma představiteli soudů setkal i na konci června, kdy ještě společně s předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou řešili systémové otázky justice, například věk začínajících soudců. (jaz)