Chystá se pokus o revoluci proti Bruselu, jejímž výsledkem by mělo být rozbití Evropské unie. Revoluci tentokrát nevyvolá křižník Aurora (na fotokoláži), ale pokusit se o to chce americký aktivista Bannon, který pomáhal Trumpovi a dnes je s ním ve válce.

Tragédie Evropské unie pokračuje v dimenzích dříve netušených. Na pomoc s rozbitím přispěchal někdejší Trumpův volební stratég (či spíše – vzhledem k Trumpově neuříditelnosti – spolupracující podporovatel) Steve Bannon. Pokud by se právě jemu povedlo rozklížit Bruselské impérium k rozpadu, byl by to smutný paradox. Už zase musel přijet Evropu zachraňovat Strýček Sam…

Druhou světovou, následně tou studenou a poté bruselskou válkou zdecimovaní Evropané jsou natolik nemohoucí a na svobodě jim záleží tak málo, že jim spásu musí přinést americký zachránce? Evropa si s rozpínající se vládou Bruselu už opět nedokáže pomoci sama a musí spoléhat na Strýčka Sama?

Tristní, ale reálné.

Čím dál víc protiunijních politiků či ekonomů začíná tvrdit něco, o čem se nikomu například ještě v nedávné době před krachem Řecka ani nesnilo, tedy o konci Evropské unie, tedy unie v její současné podobě unitární suprastátu, centrálně řízeného Evropskou komisí a její armádou eurobyrokatů.

Totálně nezvládnutá migrační krize (mnozí dokonce tvrdí, že to je záměr bruselských elit) a rozhodnutí o brexitu naznačují, že vize rozpadu může být v dohledné době přetvořena v realitu.

Nadále nejasný však zůstává způsob, jak by k rozpadu Evropské unie (v její dnešní podobě a v jejím dnešním směřování k centrálně řízenému totalitnímu superstátu) mělo dojít.

Eurokapři a rybník

Naopak, zcela jasné je to, že si eurokapři svůj rybník sami nevypustí. Panevropské a probruselské elity (tedy úzká skupina fanatiků, velká skupina politiků, euroúředníků a dotačních parazitů tyjících finančně z přerozdělovacích mechanismů Unie) nebudou chtít svou kůži a svoje prebendy čerpané z cizího prodat lacino, tedy bez boje.

I když jsme svědky brexitu (a možná právě proto: v předsmrtné agónii klopýtající Brusel se snaží Británii – a s ní celou zbývající EU – poškodit jak jen to jde a hází ji všechny dostupné vyjednávací klacky pod nohy), mnohem více než secesionistické aktivity (tedy czexity, nizoxity, hungarexity, italexity, apod.) rezonuje myšlenka koordinovaného rozložení Evropské unie jako celku.

S následným komplexním přetvořením kontinentu v Evropu politicky nezávislých, ale ekonomicky – v rámci společného volného trhu – maximálně kooperujících nezávislých států.

Tato idea nové, politicky dezintegrované a ekonomicky propojené Evropy nezávislých států (bez centrální evropské vlády, bez eurobyrokratů, bez euroregulací a bez eurodotací) dává logicky dokonalý smysl.

Jenže, je to zatím jen idea, k jejímuž přetvoření ve skutečnost dosud nikdo zdejší příliš nepokročil a vlastně ani nevykročil…

Národní dezintegrace

Dezintegrace a přípravy k rozkladu EU zatím probíhají „pouze“ na národních úrovních ve formě vítězství protiunijních politických stran a hnutí. To je případ Maďarska či Itálie, ale opomenout nelze ani sílící podporu německé AfD, nemluvě o protibruselských úspěších Svobodných v Rakousku a lepenovské Národní fronty ve Francii.

A do této situace přijíždí Blanický rytíř z USA, tedy Steve Bannon, jenž sehrál epizodní roli při Trumpově volebním úspěchu a následně proti němu vykopal válečnou sekeru.

Nabízí se otázka, zda tento člověk, o jehož plánech na rozbití Evropské unie široce referovala média, může fakticky sehrát pozitivní roli při koordinaci zdravých, rozumně uvažujících protibruselských politických sil.

Rozvratné působení

Anebo zda tento Američan sehraje roli právě opačnou, tedy, že poslouží Bruselským v propagandistické válce za zachování sebe sama.

Prounijní bojovníci budou moci s odkazem na Bannonovo „rozvratné“ působení poukazovat na zvenčí uměle vytvářenou záškodnickou činnost „amerických ideodiverzních centrál“, jež se ve spolupráci s těmi ruskými pokoušejí zničit „úspěšnou, prosperující, šťastně se integrující a všemi občany nade vše milovanou“ Evropskou unii.

Každopádně, někdejší symbolické spojení revolucionáře Bannona s kontroverzním Trumpem, proti němuž se ve světě konají masové akce odpůrců, se z pohledu skutečného úsilí o svobodnou Evropu může stát medvědí službou, jež poslouží Bruselčíkům a všem nadšeným budovatelům euronároda v „dokonale zintegrované“ Superunii v čele s multikulturalistickými macronovsko-merkelovskými vůdci.

Na druhou stranu, pokud by se kontroverznímu, trumpovskému střelci Bannonovi podařilo jeho aktivitami vyburcovat všechny odpůrce Evropské unie k účasti ve volbách do Europarlamentu a k zásadnímu posílení protibruselských sil v něm, mohl by Blanický rytíř z USA vykonat pro Evropu velmi užitečný skutek.

Nebylo by to poprvé, kdy Evropu musela na poslední chvíli vysekat z vážných problémů Amerika.

Fakta o připravovaných aktivitách Steva Bannona proti EU

  • Bývalý šéf zpravodajského webu Breitbart a bývalý Trumpův poradce Steve Bannon chce v Bruselu založit nadaci THE MOVEMENT (HNUTÍ), která má sjednotit a posílit „populistické, pravicové“ strany na starém kontinentu.
  • Bannonovým cílem je rozložit Evropskou unii, na jejíž místo mají nastoupit „národní státy s vlastní identitou“.
  • Bannonem založená organizace by měla nabízet hlavně poradenství a výzkum, tzn. nástroje na to, jak vést kampaň a uspět: měla by zájemcům poskytnout nabyté zkušenosti a dovednosti.
  • Think-tank The Movement má být protivahou Open Society maďarského filantropa George Sorose.
  • Bannon doufá, že se ve volbách do Evropského parlamentu podaří politikům napojeným na jeho „Hnutí“ obsadit až třetinu z celkových 705 křesel.
  • The Movement má propojovat euroskeptické politiky pravicově-nacionalistická politička Marine Le Penová, britský europoslanec Nigel Farage nebo maďarský premiér Viktor Orbán.
  • Cílit chce i na menší euroskeptické strany, kterým hodlá poskytovat poradenskou podporu.
  • „Pravicový populistický nacionalismus, to je to, co se stane. Ten bude vládnout,“ prohlásil Bannon v rozhovoru pro server Daily Beast.