Prezident republiky Miloš Zeman si pozval do Lán člena svého expertního týmu, inženýra Babiše, aby spolu projednali návrh státního rozpočtu na rok 2018.

Plánovaný schodek státního rozpočtu na rok 2019 ve výši 50 miliard korun nic neznamená, řekl Babiš prezidentovi Zemanovi na jednání v Lánech. Podle Babiše je zákon o státním rozpočtu jen plán s tím, že podstatný bude „výsledek“, tedy fakticky státní závěrečný účet. Ten podle Babiše může skončit i v plusu, tedy s přebytkem. Hrad prezentoval jednání s Babišem a ministryní Schillerovou jako „poradu prezidentova expertního týmu“. 

Babiš tak reagoval na prezidentovu kritiku vlády za sestavení deficitního rozpočtu v situaci, kdy česká ekonomika stabilně a dynamicky roste.

„Jsem pro deficit v době krize. Nejsem pro deficit v době ekonomického růstu. A myslím si, že bychom měli směřovat minimálně k vyrovnanému rozpočtu, ne-li k rozpočtu přebytkovému.“ (Prezident ČR Miloš Zeman ve svém projevu v Poslanecké sněmovně, 11. 7. 2018).

„Je potřeba hodnotit rozpočet, jak dopadne,” uvedl Babiš v Lánech po jednání s hlavou státu.

„To, že plánujeme deficit, ještě neznamená, že ten rozpočet dopadne deficitem,” podotkl po jednání v Lánech Babiš, kterého doprovázela ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podle Babiše bude mít na výsledek hospodaření ČR zásadní vliv čerpání dotací z fondů Evropské unie.

Babiš také zdůraznil, že se hodlá zaměřit na úspory v jednotlivých rozpočtech ministerstev a na finance plynoucí do neziskových organizací v rámci ministerstva školství a ministerstva práce. Oba resorty podle něj mají v tomto ohledu „velké rezervy”.

Prezident Zeman před pár dny kritizoval ve Sněmovně vládu za plýtvání a nárůst počtu státních úředníků.

„Za mé vlády bylo státních úředníků 80 tisíc. Dnes je jich 150 tisíc, z toho 70 tisíc na centrální úrovni. Nesnažme se tento počet dále zvyšovat, tím méně těmto úředníkům přidávat peníze v jejich mzdách,“ prohlásil Zeman.

Babiš se prý s prezidentem v Lánech shodl, že růst platů ve veřejné sféře o 10 procent, který navrhují odbory, je neadekvátní. Vláda navrhne růst o šest procent.

Namísto plošného zvyšování platů by se podle Babiš měly zvyšovat mzdy zejména ve školství, v sociální oblasti a v kultuře.

Možné zdroje úspor vidí Babiš v seškrtání černých duší ve státní správě či omezení zneužívání sociálních dávek, na což se má zaměřit i nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Zeman by měl říci, že schodek miliard nepodepíše

Opoziční ODS říká, že by prezident neměl vládě schodek 50 miliard umožnit.

„Prezident republiky Miloš Zeman by měl vyslat vládě jasný signál, že nepodepíše zákon o státním rozpočtu s 50miliardovým schodkem v době ekonomického růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček. (sfr)

PRAŽSKÝ HRAD ke schůzce s Babišem a Schillerovou v Lánech uvedl následující:

Porada expertního týmu prezidenta republiky, 21. července 2018

V sobotu dne 21. července 2018 se na zámku v Lánech konala porada expertního týmu prezidenta republiky Miloše Zemana za účasti předsedy vlády Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové.

Tématem jednání byl návrh státního rozpočtu na rok 2019.

…………………………………………………………………………………

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k tomu dále uvedl:

Expertní tým pana prezidenta se věnoval návrhu státního rozpočtu na příští rok z hlediska krytí výdajů na vládní programové prohlášení. Expertní tým kritizoval návrhy na další zvyšování počtu státních úředníků a zvyšování jejich platů.

……………………………………………………………………

Jak patrno, z pohledu prezidenta republiky jsou premiér Babiš a ministryně financí jen součástí poradenského týmu prezidenta…