Evropská komise (EK) uložila americké společnosti Google rekordní pokutu 4,3 miliardy eur (111 miliard korun). EK potrestala Google kvůli zneužívání dominantního postavení operačního systému Android.

Komise předloni v dubnu dospěla k předběžnému závěru, že Google v souvislosti s operačním systémem Android porušuje evropská antimonopolní pravidla. Google podle komise zavedl pro výrobce zařízení se systémem Android nezákonné podmínky, čímž poškodil hospodářskou soutěž a omezil spotřebitelům možnost výběru.

Další pokuta pro Google přichází v době obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a EU, který se rozhořel kvůli zavedení amerických cel na dovoz oceli a hliníku.

Google, který je divizí společnosti Alphabet, dostal od EK za zneužití dominantního postavení na trhu již koncem loňského června pokutu 2,42 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč). Tato pokuta se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek. (jaz)