Většině migrantů, kteří mají být z Německa deportování, se daří unikat...

Německu se nedaří deportovat migranty. Ačkoli počet příkazů k vyhoštění za posledních šest měsíců narostl o 17 procent, skutečné množství vyhoštěných migrantů kleslo o 4 procenta. Informoval o tom německý portál Deutsche Welle.

Více než polovinu migrantů, kteří měli být podle nařízení německé vlády do května deportováni z Německa, se nepodařilo vyhostit. Ve většině případů to nebylo možné z důvodu, že dotyční jedinci nebyli k nalezení.

Během prvních pěti měsíců v roce byla nařízena deportace 24 000 lidí, kteří se měli vrátit do svých zemí původu. Podle policejní zprávy, kterou jako první zveřejnil německý deník Welt am Sonntag, se však úřadům podařilo vyhostit jen okolo jedenácti tisíc.

Celkem prý selhalo vyhoštění 12 800 lidí, z nichž 11 500 nebylo nalezeno na adrese, na které byli registrováni v den předpokládané repatriace. Někteří z nich přešli do trvalého skrývání, konkrétní počet však není znám.

Ze zbylých 1 300 deportací úřady upustily z různých důvodů, stojí ve zprávě. Alespoň v pěti stech případech z vyhoštění sešlo kvůli aktivnímu či pasivnímu vzdoru. Podle statistiky vzdorovali vyhoštění nejčastěji Nigerijci a Guinejci, dále potom Somálci a migranti ze Sýrie.

„Pro spolkovou policii vytváří ohromné množství práce to, že každou druhou osobu, která má být deportovaná, nemohou najít příslušné státní ani místní úřady,“ řekl podle serveru Deutsche Welle Ernst Walter, předseda Odboru spolkové policie. (jaz)