Komunisté chtějí, aby ministr dopravy Dan Ťok skončil ve funkci. Rozhořčilo je odvolání předsedy dozorčí rady Českých drah Milana Ferance a dalších čtyř členů. Novým předsedou má být exministr dopravy Petr Moos.

Ťok má v úmyslu vyměnit vedení Českých drah. Důvodem jsou spory ohledně postupu při otevírání trhu železniční dopravy jiným firmám. Prvním krokem je tak obměna v dozorčí radě. Z devíti členů zůstali čtyři. Ostatní jsou noví.

Na odvolání pěti členů dozorčí rady ale okamžitě reagovali komunisté. Podle nich Ťok ohrožuje existenci národního dopravce a jde na ruku soukromým dopravcům. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že bude tlačit na Ťokův konec ve vedení resortu.

Osoba Dana Ťoka byla pro komunisty problematickým bodem už při vyjednávání o podpoře vlády. Když se ve středu hlasovalo ve sněmovně o důvěře, právě komunistické hlasy přispěly k tomu, že kabinet Andreje Babiše (ANO) získal důvěru.

Podle místopředsedy nejsilnější opoziční strany ODS Martina Kupky má vláda už druhý den po vyslovení důvěry rozpory.

„Komunisté říkali, že nebudou zasahovat do personálních záležitostí vlády. Děje se pravý opak,“ podotkl.

Novými členy dozorčí rady jsou Petr Moos, který vyučuje na Dopravní fakultě ČVUT, Karel Pospíšil z VUT Brno, Josef Kolář z Fakulty strojní ČVUT, Lukáš Týfa z Fakulty dopravní ČVUT a ředitel kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Jan Štrof. (jaz)