Hned 10 z 24 českých europoslanců má ještě vedlejší práci...

Zhruba třetina poslanců Evropského parlamentu si ještě přivydělává. Mezi ně patří také deset z 24 českých europoslanců. Činnost europoslance je přitom zaměstnáním na plný úvazek. Díky vedlejší činnosti si někteří přijdou ročně na více než 100 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun). Vyplývá to z analýzy Transparency International EU (TI EU).

Podle TI EU si sledovaní členové europarlamentu od svého zvolení v roce 2014 přišli díky vedlejším příjmům minimálně na 18 milionů eur (v přepočtu asi 450 milionů korun), maximální odhady však hovoří až o 41 milionech eur.

Mezi českými poslanci EP jsou tři „s vyšším výdělkem z vedlejší činnosti“. Jde o Jana Kellera (ČSSD) (41 tisíc až 194 tisíc eur), Pavla Svobodu (KDU-ČSL) (35 tisíc až 181 tisíc eur) a Miroslava Pocheho (ČSSD) (24 tisíc až 48 tisíc eur).

Problematické je podle TI EU především široké rozpětí uvedené kategorie příjmů Jana Kellera a Pavla Svobody, kteří by podle TI EU měli uvést konkrétní informace o částkách, které si při vedlejší činnosti vydělali.

Čtyři čeští europoslanci patří do skupiny, která začala vedlejší činnost provozovat až po nabytí europoslaneckého mandátu. Jde například o Olgu Sehnalovou (ČSSD), která od června 2017 deklaruje měsíční příjem 37 eur, a Evžena Tošenovského (ODS), jehož vedlejší příjem za podobné časové období spadá do kategorie 1-499 eur.

Větší částky lze dopočítat u europoslanců Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Stanislava Polčáka (STAN), které se pohybují mezi 16 tisíc a 33 tisíc eur a 12tisíc a 60 tisíc eur.

„Vysoké příjmy z vedlejších činností představují vážné riziko střetu zájmů,“ uvedl Daniel Freund z TI EU.

Podle něho není jasné, čí zájmy europoslanci skutečně zastupují, zda občanů svých zemí, nebo těch, kteří platí jejich vedlejší zaměstnání. TI EU uvádí, že mnoho europoslanců popisuje v majetkových přiznáních své vedlejší aktivity příliš stručně jako „konzultant, právník či na volné noze“. Řada z nich spolupracuje s registrovanými lobbistickými organizacemi, čímž mohou porušovat pravidla, která jim zakazují podílet se z pozice europoslance na lobbistických aktivitách generujících zisk. (jaz)