V Česku nechce euro 73 procent obyvatel...

Čeští občané jsou aktuálně největšími odpůrci eura v Evropě. Nesouhlas s eurem jakožto jedinou měnou EU vyslovilo v dubnovém průzkumu Eurobarometru 73 procent lidí. Pro bylo pouze 22 procent z nich. Hned za Českem se umístilo se 71 procenty Švédsko, 63 procent lidí pak je proti zavedení eura v Dánsku.

Na opačném konci žebříčku se objevilo Slovensko, Belgie, Německo, Španělsko, Estonsko, Irsko či Slovinsko. V těchto zemích souhlasí se zavedením eura jako jediné měny v EU více než 80 procent lidí.

V Česku obliba eura dlouhodobě klesá, v roce 2005 se pro přijetí měny vyslovilo 63 procent lidí, v roce 2009 pak 51 procent lidí.

V euru také téměř nikdo z českých občanů nespoří, hned čtyři pětiny z nich spoří v korunách. A pokud jde o eurové půjčky domácnostem, ty se v Česku téměř vůbec nevyskytují.

Podniky využívají oproti domácnostem euro více – pro vklady i úvěry – ale to ještě neznamená větší podporu této měně. Zatímco domácnosti drží na účtech v eurech pouze maximálně tři procenta svých úspor, v případě podniků je z jejich celkových vkladů v eurech až pětina. (jaz)