Diplomové práce se staly pohromou pro poslankyni hnutí ANO Taťánu Malou. Kvůli obvinění z plagiátorství odstoupila po 13 dnech z funkce.

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO)po 13 dnech ve funkci rezignovala na vládní funkci kvůli obvinění z plagiátorství svých vysokoškolských diplomových prací. Premiér Babiš oznámil, že pro vedení ministerstva hledá jiného kandidáta.

Poslankyně Malá v pondělí po jednání výboru hnutí ANO řekla, že kritiku považuje za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila.

Přesto se nakonec rozhodla rezignovat.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš předpokládá, že nyní požádá prezidenta Miloše Zemana, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Zatím bude hledat jiného kandidáta na ministra. Kdo se jím stane, neví.

Internetovou petici na odvolání Taťány Malé (ANO) z funkce ministryně spravedlnosti podepsalo kolem 2500 lidí včetně několika členů Legislativní rady vlády, které Malá předsedá. Uvedl to autor petice Petr Bezouška z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který rovněž patří mezi členy vládní rady.

Podle petice je ověřitelné, že se Malá ve svých diplomových pracích dopustila plagiátorství. Malá ještě jako ministryně uvedla, že si za prací stojí.

„Já jsem se na to dívala a nenašla jsem v té práci ani jednu stranu, která by byla shodná,“ uvedla ministryně.

Podle dřívějších vyjádření Mendelovy univerzity Malá v roce 2005 v práci na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků opsala 11 stran z textu studentky Zity Pavlišové, která podobné téma zpracovala o dva roky dříve.

Podle univerzity by dnes práce nejspíš neprošla antiplagiátorským systémem a byla by vrácena k přepracování. Ministryně se v pondělí přesto ohradila proti tomu, aby byla práce označena za plagiát.

„Asi jsem se v některých místech dopustila chyby, zapomněla citaci nebo něco podobného,“ připustila Malá.

Experti podle ní ale našli shody především v teoretické části, kde jde o rešerši literatury.

„Důležitý je výzkum, který je naprosto originální a nezpochybnil ho vůbec nikdo. Cílem literární rešerše nebylo objevit něco nového, jen shrnutí teoretických východisek,“ dodala. Podle ní by „bylo hodně s podivem“, že by se někomu snažila sebrat „stránku a tři odstavce“, když její práce byla nadlimitní.

Kvůli podezřením, která se kolem prací objevily v posledních dnech, kritizovala účast Malé ve vládě sněmovní opozice.

Premiér Andrej Babiš o víkendu řekl, že pokud se prokáže, že Malá ve svých diplomových pracích opisovala, měla by asi odstoupit. Plagiátorstvím se prý Malá pro post ministryně spravedlnosti diskvalifikovala

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na twitteru napsal, že dění kolem Malé si vysvětluje jako snahu zakrýt jiné problémy vlády. Bartoš vystoupení Malé označil jako úsměvné divadlo.

„Neumím si (ho) vysvětlit jinak než jako upocenou snahu zakrýt průšvihy vlády,“ uvedl.

Zmínil další problémové ministry, průnik komunistů do státní správy výměnou za toleranci vlády či situaci kolem ministerstva zahraničí, které kvůli výhradám prezidenta Miloše Zemana vede spolu s resortem vnitra místo kandidáta sociální demokracie Miroslava Pocheho jeho stranický šéf Jan Hamáček.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by měl Babiš ministryni odvolat, když nemá dost soudnosti, aby odešla sama.

„Měl by ji v tom případě odvolat premiér Andrej Babiš, který ji nainstaloval. Je to i jeho ostuda. Možná, že se některé pasáže její dnešní tiskové konference stanou součástí našeho politického folkloru,“ uvedl v pondělí odpoledne Kupka.

Postoj ministryně označil za neobhajitelný a některé její dnešní příměry za trapné.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil hovoří o tom, že ministryně dnes promarnila možnost včas odejít.

„Místo toho opět obhajovala neobhajitelné. Ostuda pokračuje,“ uvedl.

Šéf poslanců Starostů a nezávislých Jan Farský v souvislosti s Malou hovořil o tom, že temné části historie mají jedno společné. „Nejhorší věci dělají vždy lidé, kteří byli instalováni na místa, na která nestačí. A ví to o sobě. Z vděku a touhy udržet si v normální době nedosažitelnou pozici, jsou pak schopni čehokoliv,“ uvedl.

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský pogratuloval ministryni k vystoupení, ve kterém se podle něj stala skvělou nástupkyní satirického pořadu České televize z 90. let Česká soda.

„Možná by to chtělo vzít lekce z logiky. Ta říká, že to, že dříve neexistovaly programy odhalující plagiát, neznamená, že bylo povoleno plagiovat,“ konstatoval. (sfr)