Téměř polovina žen (48 %) ve Švédsku žijících v tzv. no-go zónách, oblastech obydlenými migranty, se necítí venku bezpečně. Ukazují to statistiky švédské Národní rady pro prevenci kriminality.

Je to poměrně velký rozdíl v porovnání se ženami žijícími v jiných částech země, kde se průměrně necítí v bezpečí je jen 30 procent žen.

Pocit nejistoty u mužů žijících ve „zranitelných a sociálně vyloučených oblastech“ je mnohem nižší, pouze 22 procent připouští, že se necítí bezpečně. Přesto je tento počet o dost vyšší než ve zbytku Švédska, kde se nejistě cítí pouze devět procent mužů.

„V některých případech je nejistota a obavy žen v sociálně zranitelných oblastech výrazně vyšší než u mužů ve stejných oblastech i ve srovnání se ženami i muži v jiných městských oblastech,“ řekla vyšetřovatelka Brå Sofie Ahlinová.

Dalším významným rozdílem mezi obyvateli zranitelných oblastí je úroveň důvěry v soudní systém. Ukázalo se, že pouze 52 procent obyvatel důvěřuje úřadům, celostátní průměr je 57 procent. Téměř 20 procent mužů a žen žijících ve zranitelných oblastech také tvrdí, že jsou oběťmi zločinů. (jaz)