Vláda Andreje Babiše se v prvním čtvrtletí zadlužila o více než 80 miliard korun...

Vládní dluh stoupl za první čtvrtletí letošního roku o 83,8 miliardy korun na 1,833 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle ekonomických expertů je taková míra zadlužení jen těžko obhájitelná.

Míra zadlužení představovala v prvním čtvrtletí 35,82 procenta hrubého domácího produktu, zatímco v posledním čtvrtletí loňského roku to bylo 34,67 procenta. Meziročně vládní dluh klesl.

„Nad takovým nárůstem dluhu je třeba pozvednout obočí. Vynecháme-li totiž loňské první čtvrtletí, těžko budeme v pokrizové době hledat razantnější mezikvartální nárůst absolutní výše dluhu,“ uvedl podle Novinek hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda.

Podle něj by se k novým číslům měla kriticky postavit nově ustavená Národní rozpočtová rada, jelikož v čase nebývalé prosperity Česka je taková míra zadlužování jen těžko obhájitelná.

Česká republika i nadále zůstává zemí s jedním z nejnižších vládních dluhů v EU. Nižší úroveň vládního dluhu v poměru k HDP vykazují v EU jen Estonsko, Lucembursko a Bulharsko. Vládní dluh v poměru k HDP podle ČSÚ v jednotlivých čtvrtletích loňského roku klesal. Z 39,95 procenta v prvním čtvrtletí se snížil na 34,67 procenta v posledním čtvrtletí. (jaz)