Virtuální vesmírné království Asgardia zatím existuje jen v podobě miniaturního satelitu na oběžné dráze Země. Přesto má prý již více než 200 tisíc občanů.

Virtuální vesmírné království Asgardia na oběžné dráze kolem Země má už více než 200 tisíc občanů a téměř 250 tisíc obyvatel. Informuje o tom samotné „vesmírné království“, které založil ruský byznysmen a vědec Igor Ašurbejli již v roce 2016. Samotný Ašurbejli se v ústavě vesmírného království deklaroval za „Hlavu národa“.

Ašurbejli se v těchto dnech nechal veřejně inaugurovat do funkce. Oficiální uvedení do funkce „Hlavy národa“ však neproběhlo na oběžné dráze Země, v Asgardii, nýbrž ve vídeňském paláci v Hofburgu…

Po složení „přísahy“ Ašurbejli oznámil, že během 25 let chce jeho vesmírný národ vybudovat na oběžné dráze obyvatelné vesmírné stanice a současně osídlit Měsíc. V těchto projektech přitom počítá s využitím umělé gravitace a účinnou ochranou vůči kosmickému záření.

To by prý mělo efektivně umožnit, aby lidstvo osídlilo vesmír.

Asgradia se již dnes může vykázat přítomností na oběžné dráze – ta má však podobu ryze symbolickou. Podle informací projektu Asgardie obíhá již od listopadu 2017 na oběžné dráze Země satelit Asgardia-1.

Ašurbejli při inauguraci také oznámil, že v nacházejících měsících vytvoří vládu vesmírného království Asgardia a jmenuje do ní ministry.

Asgardia prý také plánuje vytvořit Národní banku, která do konce letošního roku začne produkovat národní kryptoměnu.


Inaugurace Igora Ašurbejli (na snímku uprostřed) do funkce „Hlavy národa“ vesmírného státu Asgardia, Hofburg (Vídeň), červen 2018.


„Vesmírné království“ Asgardia nemá na Zemi vlastní území, ale má již svůj parlament a hlavu státu (Head of Nation), za kterou se ustanovil Igor Ašurbelji.

Obyvatelé Asgardie tedy nemohou fyzicky vstoupit na území svého státu a musí žít nadále na Zemi jako doposud. Přesto vesmírný stát tvrdí, že má občany ve více než 200 zemích. Z České republiky se prý ke království hlásí přes 270 lidí.

Asgardia deklaruje, že má již 203 tisíc občanů a 246 tisíc obyvatel. Do budoucna Asgardia plánuje získat během deseti let až 150 milionů občanů.

Ašurbelij prohlásil, že ke svému projektu chce přilákat dvě procenta nejkreativnější lidské populace.

„Výběr občanů stále pokračuje. Součástí výběrů mohou být i testy IQ,“ řekl.

Vedle kolonizace Měsíce chce Asgardia v kosmu ustavit archy, kde budou moci lidé trvale žít.V rozmezí pěti až sedmi let chce mít království na oběžné dráze kolem Země satelity poskytující internetové připojení. Do deseti až 15 let pak plánuje Asgardia vybudování vesmírných arch a do 25 let má na Měsíci vzniknout trvalé osídlení.

Administrativní středisko vesmírného království, které za své území považuje vesmír, je prozatím umístěno ve Vídni.

Království vybírá roční poplatek ve výši 100 eur. Plánuje však zavést i daně (viz otázky níže), které slibuje držet na nízké úrovni.

Cílem projektu státu Asgaria, jehož iniciátorem byla skupina vědců a právníků, je snaha přiblížit lidstvo vesmíru a zjednodušit přístup k moderním technologiím potřebným k jeho dobývání.

Organizátoři projektu se chtějí v budoucnu zasadit proti zanášení oběžné dráhy vesmírným odpadem a chtějí také chránit Zemi před asteroidy.

Občanem Asgardie se může stát každý pozemšťan. Občané nového státu dokonce mají dostat oficiální pas. Vedle původního občanství jim tak přibude ještě druhé, asgardské… (sfr)