V4 (na snímku s rakouským kancléřem Kurzem) proti dohodě s Merkelovou. Viktor Orbán: Merkelová jako obvykle "politicky blafuje".

Slovensko odmítlo dohodu s Merkelovou o migrantech. Německá kancléřka Angela Merkelová nejednala se Slovenskem ohledně dohody o urychleném navracení migrantů z Německa do země, kde se registrovali. Oznámil to slovenský státní tajemník Ivan Korčok. Merkelová později přiznala, že nebylo dosaženo žádné dohody o migrantech.

Další země Visegrádské čtyřky už v sobotu popřely informace z dopisu, který kancléřka zaslala politickým partnerům, že od nich získala příslib dohody o navracení migrantů.

„Kancléřka Merkelová se logicky obrátila na ty země, ze kterých migranti do Německa přicházejí, to je celé. Ale ze Slovenska do Německa migranti nepřicházejí. Logicky se na nás kancléřka obrátit nemohla, takže to celé je absolutní nesmysl,“ uvedl Korčok.

Potvrdil tak dřívější vyjádření předsedy vlády Petra Pellegriniho, který již ve čtvrtek na tiskové konferenci v Bruselu uvedl, že s ním Merkelová o takové dohodě nemluvila a že počty lidí, kterých by se týkala, jsou skoro nulové.

„Z naší strany by to bylo jen prázdné gesto. Nejsem zastáncem teatrálních gest,“ řekl Pellegrini.

Dohodu odmítly i Polsko a Maďarsko

„Nejsou tu žádné nové dohody ohledně přijímání žadatelů o azyl ze zemí EU. Potvrzujeme to, stejně jako Česká republika a Maďarsko,“ řekl mluvčí polského ministerstva zahraničí Artur Lompart.

Maďarský premiér Viktor Orbán už v sobotu zprávu o tom, že je jeho země připravena takovouto dohodu podepsat, označil za „obvyklé politické blafování“.

„Je nemožné, aby migrant vstoupil do Maďarska bez toho, že předtím vstoupí do jiné členské země EU,“ uvedl mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

Upozornil, že, Německo se již v roce 2015 snažilo z Maďarska udělat takzvanou první zemi vstupu. „Již tehdy jsme to odmítli“, dodal.

Český premiér Andrej Babiš v reakci na obsah kancléřčina dopisu zaslaného jejím koaličním partnerům prohlásil, že se žádné jednání s Německem v této věci nekonalo a že česká vláda by se k takové dohodě nepřipojila.

Podle mluvčího německé vlády však česká strana vyjádřila ochotu jednat o dohodě ohledně zlepšené spolupráce při vracení osob z Německa do státu EU, v němž byly zaregistrovány.

Merkelová: Dohoda o migrantech není

Německá kancléřka Angela Merkelová lituje, jestli ohledně příslibu Česka a Maďarska dohodnout se na přijímání migrantů z Německa došlo k nedorozumění. Řekla to v neděli v rozhovoru s televizí ZDF.

Není podle ní jisté, zda se podaří vyřešit spor s bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) ohledně migrace, který ohrožuje existenci německé vládní koalice.

„Vůbec nic jsme nedojednali, jde o rozhovory, které by se mohly konat,“ řekla Merkelová, která o příslibu 14 zemí dohodnout se na urychleném navrácení migrantů registrovaných v jiné zemi EU psala v dopise svým politickým partnerům.

Mezi státy, jež zmiňovala, byly i Česko, Maďarsko a Polsko, které její migrační politiku dlouhodobě kritizují. Všechny tři země popřely, že s nimi Německo o této záležitosti jednalo a případnou dohodu odmítly.

(sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

Merkelová se raduje, Česko jí prý slíbilo dohodu o vracení migrantů. Babiš to však popřel

Migrace: „Velký úspěch“ summitu EU je fakticky vítězstvím migrantů při invazi do Evropy