Česko prý slíbilo Merkelové dohodu o vracení migrantů.

Německá kancléřka Angela Merkelová má možná důvod jásat. Česko a dalších 13 zemí prý kancléřce slíbilo dohodu o urychleném vracení migrantů z Německa do státu EU, kde byli zaregistrováni. Český premiér Andrej Babiš (ANO) však příslib popřel.

Informaci o příslibu dohody Merkelové zveřejnila agentura DPA, která se odvolala na kancléřčin dopis určený koaličním partnerům – vrcholným politikům Křesťanskosociální unie (CSU) a sociální demokracie.

„Žádné jednání mezi Českou republikou a Německem v této věci neproběhlo a moje vláda ani neplánuje, že by se k dohodě, která by znamenala systematické přijímání ilegálních migrantů, připojila,“ uvedl Babiš v prohlášení.

Český premiér tyto poplašné zprávy považuje za nesmysl.

„Žádné jednání neplánujeme. Není důvod o tom jednat. Zásadně to odmítáme,“ dodal.

Příslib na politické úrovni získala Merkelová podle DPA kromě ČR také od Polska a Maďarska, které se stejně jako Česko doposud stavěly k její migrační politice kriticky.

Mezi dalšími státy německá tisková agentura uvádí Belgii, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francii, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko a Švédsko.

Zpráva o dohodě byla zveřejněna v den, kdy se ukázalo, že Merkelovou podporuje vůbec nejméně lidí za dobu, co stojí v čele vlády.

Kvůli azylové politice vede s Merkelovou spor ministr vnitra Horst Seehofer, který je předsedou CSU, partnerské strany kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie.

Seehofer chce migranty, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, vracet přímo z hranic; kancléřka takový jednostranný postup odmítla, nechce k němu přistupovat bez dohody s partnery v EU.

Tvrdý postoj a podobné názory jako Seehofer zastává i rakouský kancléř Sebastian Kurz. Rakousko přitom bude od neděle předsedat EU.

(pel)