Imoba by měla kvůli Čapímu hnízdu vrátit 50 milionů korun...

Výbor Regionálního operačního programu Střední Čechy schválil dohodu se společností Imoba z holdingu Agrofert na vrácení dotace 50 miliónů korun. Tu společnost čerpala na stavbu farmy Čapí hnízdo.

„Vždycky je lepší smírná cesta než cesta nějakých sporů,” uvedla k dohodě předsedkyně výboru a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Pokud by Imoba peníze nevrátila, hrozilo by jí zahájení správního řízení, které by mělo formu daňové kontroly. Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje.

Výzvu k dobrovolnému vrácení dotace poslal úřad 4. května. Peníze měla Imoba poslat do 30 dní. Počátkem nynějšího měsíce úřad lhůtu prodloužil do 29. června.

Kvůli podezření z pokusu o dotační podvod je stíháno sedm lidí. Je mezi nimi premiér Babiš i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a Babišovy dvě dospělé děti. Babiš obvinění opakovaně odmítá. (jaz)