Francie znovu zavede povinnou vojnu...

Francie obnoví povinnou vojenskou službu. Na návrh prezidenta Emmanuela Macrona schválila francouzská vláda zákon, podle něhož půjdou na vojnu chlapci i dívky už od 16 let.

Zákon musí ještě projít parlamentem, kde má Macronovo hnutí Republika v pohybu pohodlnou většinu.

Už v prezidentské kampani Emmanuel Macron sliboval, že se bude snažit šířit smysl pro občanskou povinnost a národní jednotu mezi francouzskou mládeží. Svůj slib se nyní snaží proměnit v reálné skutky a podle BBC přichází s návrhem na obnovení vojenské služby.

Ta má být rozdělena do dvou částí. V první fázi trvající měsíc se šestnáctiletí chlapci i dívky zaměří na rozvoj občanské kultury.

Ve druhé části povinné služby se více zaměří na oblasti spojené s obranou a bezpečností. Tato fáze bude trvat tři měsíce až jeden rok.

Podle vlády by měl program začít běžet už na začátku příštího roku, nyní budou probíhat jednání.

Ještě je třeba dořešit spoustu detailů, v neposlední řadě právní zakotvení. Právníci už totiž varovali, že francouzská ústava zakazuje, aby stát nutil část obyvatelstva trávit povinně čas mimo domov. Jedinou výjimkou z ústavního zákona je případ národní obrany státu.

S obnovením povinné služby souhlasí podle průzkumu společnosti YouGov 60 % Francouzů. Mezi mladými, kteří by byli zákonem přímo dotčeni, je však popularita návrhu nižší.

Paradoxní je, že Macron jako dosud jediný francouzský prezident povinným vojenským výcvikem neprošel. Patřil k první generaci, která se povinné vojně vyhnula. Poslední ročník nastoupil v roce 1996, kdy mu bylo 18 let. O dvacet let později je to právě on, kdo žádá její obnovení. (jaz)