Den daňové svobody letos připadl také na 23. června. Jinými dny daňové svobody jsou 22. květen a 12. září.

Podle výpočtů společnosti Deloitte připadl den daňové svobody v ČR na sobotu 23. června. Podle této metodiky letos daňoví poplatníci pracovali na odvod daní státu plných 174 dní, tedy o jeden den více než v roce 2017. Podle výpočtů Liberálního institutu nastal den daňové svobody už v květnu. Naopak, Podnikatelské odbory tvrdí, že celková daňová zátěž v ČR je mnohem vyšší a lidé budou vydělávat jen na stát až do září.

Za pomyslný den daňové svobody se považuje okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Až do pomyslného dne daňové svobody odváděl poplatník celý svůj příjem státu.

Společnost Deloitte uvedla, že den daňové svobody dosud nikdy nebyl později.

Podle výpočtů Liberálního institutu nastal den daňové svobody v ČR už 22. května. Podle této organizace tak občané v Česku pracovali v roce 2018 jen na stát „jen“ 142 dní. To je nejméně od roku 2000, od kdy institut údaje o dni daňové svobody zveřejňuje.

Přibližně stejně jako v Česku jsou na tom podle Deloitte letos také v Nizozemsku, Německu či Slovinsku.

Nejdéle budou daně pro stát odvádět poplatníci ve Francii a Lucembursku. Nejméně dnů budou pracovat jen pro stát v Rumunsku a Bulharsku.

Podnikatelské odbory uvedly, že by den daňové svobody měl v ČR letos připadnout až na 12. září. Podnikatelé poukázali na to, že do výpočtu je nutno zahrnout odvody státu na DPH, spotřební dani, poplatcích, kolcích a pokutách.

“Ve výsledku tak státu odevzdáme průměrně 70 procent toho, co vyděláme. Den daňové svobody v první půlce roku je tak utopií,” podotkl předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. (sfr)

Více o tématu daňové svobody čtěte ZDE:

Podnikatelé zpochybnili červnový den daňové svobody. Na stát prý děláme až do 12. září

Den daňové svobody připadl letos na 22. května. Lidé v Česku pracovali na stát 142 dní