Ministryně obrany Karla Šlechtová v nové vládě nebude...

Karla Šlechtová končí ve vládě. Andrej Babiš jí oznámil, že na postu ministryně obrany pokračovat už nebude. Šlechtová se to dozvěděla od premiéra telefonicky. Ve vládě končí také ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

„Prostě mi řekl, že nebudu součástí nového návrhu vlády,“ řekla Šlechtová.

Šlechtová, která na postu ministryně obrany vystřídala Martina Stropnického, jenž už ve vládě také nebude a míří na post velvyslance do Izraele, byla oblíbenkyní prezidenta Miloše Zemana a ze členů vlády asi nejvíc oddanou současné hlavě státu.

Sympatie ale ochladly, když na věnec na hrob neznámého vojína na Žižkově při vzpomínce na výročí druhé světové války posadila svého psa a fotku dala na sociální sítě. O tom, že Šlechtová nebude v menšinové vládě ANO a ČSSD, který mají podporovat komunisté, se hovoří již několik dnů.

„Pan předseda nic nezdůvodňuje,“ uvedla k tomu, co jí Babiš řekl k tomu, proč má skončit.

„Může tam být samozřejmě souvislost se zbrojními zakázkami i zbrojními firmami v České republice,“ uvedla končící ministryně.

O své budoucnosti jasno nemá, hovoří se ale to tom, že by mohla zamířit na některý velvyslanecký post. Mluví se o Japonsku.

Připravovaný nákup radarů za 3,5 miliardy korun z Izraele nechala Karla Šlechtová prověřit svou inspekcí a poznatky poté předala Vojenské policii. Hovořila o extrémně závažných pochybeních. Její předchůdce Stropnický, který je nyní ministrem zahraničí, se podivoval tomu, že proti němu tak vystartovala ministryně, která je rovněž za ANO.

„Rozpletla jsem na ministerstvu spoustu klientelistických sítí,“ tvdila Šlechtová.

Na její místo se přesune z vnitra Lubomír Metnar. Ministerstvo vnitra povede nově šéf ČSSD Jan Hamáček.

Také dosavadní ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hünner se dozvěděl tu samou informaci jako Šlechtová.

„Končíme,“ napsal ráno MF DNES jeden ze spolupracovníků ministra Hünera.

Hüner a jeho tým se do poslední chvíle snažili jeho post udržet, ale rozhodnutí Babiše nezměnili. Na uvolněný post ministra průmyslu by měla být dosazena podnikatelka Marta Nováková.

Třetí nový ministr za hnutí ANO bude na ministerstvu spravedlnosti, kde končí Robert Pelikán, který už také složil poslanecký mandát. Novou ministryní spravedlnosti bude poslankyně Taťána Malá. (jaz)