Občané EU žijící v Británii se dozvěděli, co musí udělat, aby mohli v zemi zůstat i po brexitu. Bude stačit odpovědět na 3 jednoduché otázky a zaplatit za přihlášku do povinného registru zhruba 2 tisíce korun. Povolení nedostanou zločinci, kteří strávili déle než rok ve vězení. 

EU a Británie hlásí pokrok ohledně brexitu. Shoda panuje na finančním vyrovnání a právech občanů EU
K získání takzvaného statusu usedlíka se bude muset registrovat všech 3,3 milionu občanů EU žijících na britských ostrovech. Většina lidí, kteří žili ve Spojeném království více než pět let před rokem 2020, má dostat trvalý pobyt, ostatní získají jen povolení k pobytu.

Občané EU budou odpovídat na tři jednoduché otázky. Nejprve budou muset předložit průkaz totožnosti z domovské země s digitální fotografií, následně uvést, zda se dopustili trestného činu a zda skutečně žijí ve Velké Británii.

Schéma bude dostupné na internetu a prostřednictvím mobilní aplikace. Nutný bude ovšem operační systém Android, registrovat se nebude možné na mobilních zařízeních firmy Apple. K dispozici budou i pomocníci, kteří s vyplňováním žádosti lidem se sníženou pohyblivostí pomohou přímo doma.

Podle ministra vnitra by úřady měly o žádosti rozhodnout do dvou týdnů. Příčina odmítnutí bude kriminální minulost závažného charakteru (více než rok vězení), nikoli kupříkladu pokuty za parkování, zdůraznil resort vnitra. Žádost bude stát 65 liber (asi dva tisíce korun).

Ministr vnitra Sajid Javid současně se zveřejněním informací o žádostech obvinil Evropskou unii, že se dostatečně nezabývá právy britských občanů, kteří budou žít v zemích EU po odchodu Spojeného království z bloku. V členských státech Unie žije asi 1,3 milionu Britů. (jaz)