Evropská unie uvalí cla na americké zboží dovážené do EU v objemu 2,9 miliardy eur (72 miliard korun) ročně. Cla zavede na typické americké výrobky: motorky Harley Davidson, whiskey bourbon nebo džíny. Informovala o tom agentura Reuters.

Daň bude ve výši 25 procent a je reakcí na stejně vysokou daň, kterou USA uvalily na dovoz oceli a hliníku.

Bude to znamenat, že zboží, kterého se cla budou týkat, zdraží, protože bude jeho dovoz pro obchodníky nákladnější.

Rozhodnutí musí ještě potvrdit komisaři EU, půjde ale jen o formalitu. Kdy začnou cla platit, ovšem není jasné, Evropská komise předpokládá, že to bude od července.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši 10 procent už v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela.

Kanada následně oznámila, že od 1. července zavede odvetná cla na americké zboží v celkové hodnotě 16,6 miliardy kanadských dolarů (281 miliard Kč). Kromě ocelářských výrobků bude jejich terčem řada dalších produktů včetně potravin a nápojů. Také Mexiko se rozhodlo uvalit cla na dovoz ocelářských a některých potravinářských produktů ze Spojených států.

Trump rozhodl o uvalení cel na čínské zboží

Americký prezident Donald Trump rozhodl o uvalení cel na čínské zboží. Jedná se o zboží, jehož roční objem obchodu činí až 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč) a obsahuje 800 kategorií produktů. Peking nedávno varoval, že pokud se Washington rozhodne zvýšit obchodní napětí, je připraven reagovat.

Zatím není jasné, kdy začnou cla platit. Podle obchodního zákona z roku 1974, na který se Trump při zavádění cel odvolává, může jejich aktivaci odložit o 30 dní. Poté může cla odložit o dalších 180 dní, pokud úřad amerického obchodního zástupce zjistí, že jednání s Čínou pokročila. Trump tvrdí, že cla jsou odvetou za postup Číny v oblasti duševního vlastnictví. (jaz)