Prezident Miloš Zeman na utajovaném brífinku spálil červené trenýrky. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman na briefingu, jehož téma utajoval, spálil červené trenýrky. Ty nad Pražským hradem zavlály na podzim roku 2015, když je tam vyvěsili členové uskupení Ztohoven místo prezidentské standarty. Podle Zemana je jeho kancelář zakoupila za 1 korunu od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Tisková konference se netradičně konala u vchodu do Lumbeho zahrady. Tam stojí vila, ve které bydlí prezidentský pár.

„Před rokem jsem na setkání v Opavě řekl, že politika se má dělat na základě argumentů, ne spodního prádla,“ vysvětlil Zeman.

„Čas spodního prádla v politice skončil. Abych tento názor dokumentoval, rozhodl jsem se, že červené trenýrky, které jsme za jednu korunu odkoupili od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, spálíme a uděláme happening, který na Pražském hradě už dávno nebyl,” prohlásil prezident.

Následně dva hasiči vložili červené trenýrky do ohně.

Foto: Twitter Jiří Ovčáček

Protože téma tiskové konference nebylo dopředu avizováno, objevily se různé spekulace o tématech, kterým by se prezident republiky mohl ve svém vystoupení věnovat.

Místo nosné informace ovšem nakonec před skupinou zhruba padesáti novinářů jen s úsměvem na tváři ostentativně přistoupil k ohni a pochvaloval si, jak dobře látka hoří.

„Je mě líto, že z vás dělám blbečky, opravdu si to nezasloužíte,“ řekl desítkám přítomných žurnalistů.

(pel)