USA rozšířily sankce vůči Rusku...

USA rozšířily protiruské sankce o dalších pět společností a tři fyzické osoby. To kvůli údajným nelegálním kybernetickým aktivitám ze strany Ruska. Informovala o tom ruská agentura TASS.

Podle prohlášení ministra financí Stevena Mnuchina protiruské sankce zasáhly ruské právnické a fyzické osoby odpovědné za nelegální kybernetické aktivity a za materiální a technologickou podporu ruských tajných služeb.

„Tyto subjekty přímo přispěly ke zdokonalení ruských kybernetických a podmořských špionážních aktivit ve spolupráci s (ruskou kontrarozvědkou) FSB, což ohrožuje bezpečnost USA a jejich spojenců,“ uvedl ministr.

Podle agentury AP je nově sankcím vystavena společnost Digital Security a dvě s ní spojené firmy a dále firmy Kvant Scientific Research Institute a Divetechnoservices. Tři manažeři poslední z nich byli rovněž zařazeni na sankční seznam.

Ruská agentura TASS napsala, že jedna z postižených firem má zastoupení v Praze. Jde o firmu ERPScan napojenou na společnost Digital Security specializující se údajně na problémy informační bezpečnosti. Kromě Prahy, kde má podle svých webových stránek divizi zaměřenou na vývoj a výzkum, má ERPScan odbočky v Amsterdamu a Tel Avivu. Kanceláře má společnost v kalifornském městě Palo Alto. (jaz)