Americký prezident Donald Trump na summitu G7 opět hájil cla na dovoz oceli a hliníku. Ostatní členové se ho snažili přesvědčit, aby opatření zrušil. (Foto: Twitter G7)

Donald Trump rozeštval summit sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa G7 v kanadském La Malbaie. Americký prezident znovu obhajoval zavedení cel na dovoz oceli a hliníku. Trump ze summitu odešel dříve a odletěl rovnou do Singapuru na schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Spojené státy v březnu uvalily clo 25 procent na dovoz ocele a 10 procent na dovoz hliníku. EU a některým dalším zemím však poskytly do 1. května dočasnou výjimku s tím, že země mají možnost si do té doby vyjednat trvalou výjimku. To se však EU doposud nepodařilo.

Americký prezident zavedení cel na summitu opět obhajoval. Představitelé ostatních zemí americkému prezidentovi mu však oponovali a snažili se ho přesvědčit, aby opatření zrušil.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nabídl, že přijede do Washingtonu, aby mohly obě strany vypracovat společnou analýzu a vyřešit svůj spor smírně. Tato myšlenka se údajně Trumpovi zamlouvala.

Skupinu G7 ovšem rozděluje víc věcí. Například mezinárodní jaderná dohoda s Íránem nebo smlouva o klimatu.

Trump navíc volá i po tom, aby se jednání opět účastnilo i Rusko vyloučené v roce 2014 kvůli anexi ukrajinského Krymu. Větší část evropských členů skupiny se ale k tomuto kroku staví odmítavě.

Evropská unie přizvání Ruska stejně jako Kanada odmítá. Nový italský premiér Giuseppe Conte naopak podle agentury Bloomberg soudí, že Rusko by se vrátit mělo.

Rusko dalo najevo, že o členství nemá valný zájem. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že „Rusko se soustřeďuje na jiné formáty (schůzek)“, než je skupina G7.

Představitelé zemí G7, kterými jsou USA, Kanada, Japonsko, Itálie, Francie, Německo, Británie a také Evropská unie jako celek, zahájili v kanadském La Malbaie dvoudenní summit v pátek v poledne místního času (večer SELČ). Očekává se, že diskusím bude po oba dny dominovat Trumpova celní a zahraniční politika.

Kvůli vzájemnému nesouladu se podle médií neočekává, že by se skupina shodla na závěrečném prohlášení. Trump ale v pátek vyjádřil přesvědčení, že možnost vydání společného komuniké stále existuje.

Šéf Bílého domu ale summit opouští dřív – vynechá i závěrečný sobotní panel o klimatu a životním prostředí.

The Business Times napsal, že Trump z kanadské provincie Québec, dějiště summitu G7, odletí v sobotu v 10:30 místního času (16:30 SELČ, 22:30 singapurského času). Na singapurské letecké základně Paya Lebar by měl po zhruba 17 hodinách letu přistát v neděli.

Kim je podle téhož zdroje očekáván v Singapuru také v neděli, přistát má na civilním letišti Changi.

(pel)