Twitter zablokoval některé dezinformační weby.

Sociální síť Twitter začala blokovat odkazy na některé dezinformační weby. Při pokusu o vložení tweetu s odkazem síť napíše, že se něco pokazilo a že požadavek vypadá jako automatizovaný. Podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka jde o totalitní praktiky.

Sám Twitter na svých stránkách na blokaci nijak neupozorňuje. Pokud by chtěl uživatel Twitteru sdílet příspěvek z webů, jako je například ac24.cz, aeronet.cz, antiilluminati.net či badatel.net, Twitter mu ohlásí zamítavé upozornění v následujícím znění.

„Tento požadavek vypadá jako automatizovaný. V zájmu ochrany uživatelů před spamem a škodlivými aktivitami nemůžeme v tuto chvíli požadavek dokončit. Zkuste to ještě později.“

Obdobná situace platí i u některých slovenských webů – badatel.sk, beo.sk, hlavnespravy.sk či slovenskeslovo.sk.

Blokovaných bylo ještě ve čtvrtek večer téměř čtyřicet webů. Jejich seznam zveřejnil na twitteru ředitel nadačního Fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka z Univerzity Karlovy.

Mezi nimi jsou například Aeronet nebo AC24. Od středy do pátečního rána také nefungovaly odkazy na Parlamentní listy, které stejně jako další desítky stránek označila studie think-tanku Evropské hodnoty za manipulativní a dezinformační.

Vkládat nešlo odkazy ani na server bývalého tiskového mluvčího a zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Petra Hájka Protiproud.cz či na weby svetkolemnas.info nebo zvedavec.org.

Parlamentní listy označily postup Twitteru za cenzuru.

Krok Twitteru se nelíbil ani mluvčímu prezidenta Miloše Zemana Jiřímu Ovčáčkovi, který mimo jiné sdílí odkazy právě na Parlamentní listy.

Podle něj firma zavádí totalitní praktiky které jsou v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

„Pokud cenzurní opatření nezmizí, budu příští týden kontaktovat společnost Twitter oficiálním protestním dopisem. Zavádění totalitních praktik je absolutně nepřijatelné,“ napsal v tweetu Ovčáček.

Ovčáčkova slova o porušení Listiny základních práv a svobod jsou ale podle ústavního právníka Marka Antoše lichá.

(pel)