Itálie se chce zbavit půl milionu uprchlíků bez dokladů...

Itálie se už nemíní vypořádávat s migranty sama. Nový italský ministr vnitra a předseda protiimigrační Ligy Matteo Salvini se nechal slyšet, že s příchody migrantů ze severní Afriky musí Itálii pomoci EU. Ze země chce navíc deportovat přes půl milionu přistěhovalců, kteří nemají potřebné doklady.

„Je třeba zdravého rozumu. Přistávání a přijímání stovek tisíc neuprchlíků nemůže být nadále jen italský problém,“ napsal Salvini na svém Twitteru.

„Buď nám Evropa pomůže naši zemi zabezpečit, nebo budeme muset najít jiná řešení,“ uvedl ministr.

Salvini už v neděli během návštěvy Sicílie přislíbil, že největší italský ostrov již nebude „uprchlickým táborem Evropy“. Týden před lokálními sicilskými volbami dodal, že zastaví proud migrantů, kteří na jih Itálie míří ze severní Afriky.

Itálii se v posledním roce podařilo i díky dohodě s Libyí snížit počty migrantů přistávajících u jejích břehů. Podstatou dohody je podpora libyjské pobřežní stráže a ochrana hranic před ilegálním pronikáním migrantů do evropských států.

Podle organizací pro lidská práva jsou ale kvůli této dohodě migranti týráni, svévolně zadržováni, vydíráni a vystavováni špatným podmínkám v detenčních táborech.

Bez ohledu na zmíněnou dohodu bylo ale letos podle italských úřadů v zemi registrováno 13 500 nově příchozích migrantů. Pro italské voliče byla v březnových volbách migrace jedním z hlavních témat, díky čemuž Liga označovaná za krajně pravicovou stranu dosáhla nebývalého úspěchu.

Nová italská vláda vytvořená Ligou a populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S) složila přísahu v pátek. Liga i M5S požadují po Bruselu další peníze na řešení následků migrační vlny. O migraci budou v úterý jednat ministři vnitra Evropské unie v Lucemburku, Salvini se ale podle bruselských zdrojů schůzky nezúčastní.

Podle italského tisku se část zemí včetně Německa a Francie v tichosti zajímá třeba o myšlenku dvourychlostního zpracování žádostí o azyl: prioritně pro ženy a děti z válečných zón, jako je Sýrie, pomaleji pro zdravé mladíky z afrických zemí, kde se nebojuje. (jaz)