Kolem státních maturit vzniká čím dál větší chaos. Ministr školství přišel s nápadem na 2 různé úrovně státní maturity z matematiky.

Ministr školství Robert Plaga chce zrušit jednotnou státní maturitu z matematiky. Uvažuje prý o novele, která by zavedla dvě úrovně státní maturity z matematiky a která by současně omezila státní maturitu z češtiny jen na didaktický test. Ministr uznal, že jedna stejná úroveň maturitní zkoušky z matematiky nemůže vyhovovat všem.

Maturita z matematiky má být podle platného zákona od roku 2020 povinná pro gymnázia a lycea a o rok později pro všechny ostatní maturanty. Rozdílné úrovně státního maturitního testu by mohly vstoupit v platnost již v roce 2020. Samozřejmě jen v případě, že by změnu zákona schválil Parlament.

Ministr školství Plaga oznámil, že chce do podzimu vypracovat návrh změn ve státních maturitních zkouškách.

„Na podzim bych chtěl mít jasno o podobě (maturit) a pak by to šlo do legislativního procesu,“ uvedl Plaga.

Konečná podoba návrhu by podle ministra měla vycházet z výsledků odborné diskuse.

Jedna úroveň maturitní zkoušky podle Plagy nemůže vyhovovat všem.

„Buď bude příliš nízko, pak studenti budou mít maturitu, ale ta nebude vyhovovat požadavkům na další vzdělání, nebo bude zase moc vysoko a pak budeme mít spoustu problémů s žáky s neukončeným vzděláním,“ prohlásil.

„Řešení může být rozdělení na matematiku a matematiku plus nebo mistrovskou zkoušku a matematiku maturitní,“ vysvětlil dále.

Sám by se prý přikláněl k zavedení dvou úrovní maturity z matematiky, která by jinak podle něj měla zůstat povinná.

Plaga také zopakoval, že by se písemné práce z češtiny už nemusely opravovat centrálně. Již v úterý uvedl, že by považoval za rozumné stažení maturit z češtiny jen na didaktické testy.

U maturity z češtiny i matematiky uspělo letos méně studentů než loni. Didaktický test z češtiny nezvládlo letos 10,4 procenta maturantů, tedy o 0,7 procentního bodu víc než loni. Z matematiky propadlo 22,3 procenta maturantů, což je o 0,6 procentního bodu víc než loni. (sfr)

Komentář k tématu čtěte ZDE:

Státem organizovaná jednotná maturita slouží jen státu. Studenti ani trh ji nepotřebují