Ani přes dotační podporu se elektromobilům v Česku nedaří. Jejich podíl je a v nejbližší letech bude mizivý.

Elektromobilům se v Česku zatím nedaří. V roce 2020 jich má u nás jezdit celkem jen 5 tisíc. To by sice byl čtyřnásobek současného počtu, ale i tak by podíl elektromobilů činil pouhých 0,08 procenta.

Počet elektromobilů v České republice by se měl v roce 2020 zvýšit proti roku 2017 téměř čtyřikrát na zhruba 5 tisíc vozidel.  Vzhledem k tomu, že se pro rok 2020 předpokládá nárůst celkového počtu automobilů v ČR na zhruba šest milionů, bude podíl elektromobilů zanedbatelný. Pět tisíc aut na elektřinu totiž představuje pouze 0,08 procenta.

Do roku 2020 by se měl v ČR zdvojnásobit na celkových 12 tisíc počet automobilů na hybridní pohon.

Kvůli přísnějším emisním limitům by měl rozmach elektromobilů nastat v dalších pěti letech. V roce 2025 by mohlo na českých silnicích jezdit již 100 tisíc elektromobilů.

Tuto predikci vyslovil náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

Elektromobily si zatím podle Muřického z 95 procent pořizují firmy.

Ty mají totiž nárok na státní podporu. Převážná část dotací z operačních programů by měla směřovat do budování infrastruktury dobíjecích stanic. V roce 2020 by jich mělo být již 1300, z toho však pouze 500 bude rychlodobíjecích.

Stát zatím vypsal tři výzvy na čerpání dotací pro pořízení elektromobilů. Přihlásilo se celkem 290 projektů na nákup 680 vozů na elektrický pohon. Do konce letošního roku by měla být vypsaná čtvrtá výzva.

V celé Evropě by podle odhadů Evropské komise mělo v roce 2020 jezdit 3,3 milionu elektromobilů. Z toho zhruba 1 milion bude brázdit silnice v Německu.

V současnosti je v Evropě asi 530 tisíc elektromobilů.

Po roce 2020 začnou platit další zpřísňující emisní limity na vypouštění CO2. Na trhu by se proto měly objevit desítky nových modelů. Minimálně dva již oznámila i Škoda Auto. (sfr)