Ministerstvo financí plánuje schodek státního rozpočtu 50 miliard i pro další roky.

Ministerstvo financí stále počítá i pro rok 2019 se schodkem státního rozpočtu ČR ve výši 50 miliard korun. Se stejným deficitem počítá i v dalších letech až do roku 2021. Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi přitom slibovala vyrovnaný rozpočet.

Prioritami rozpočtu v příštím roce je zvýšení důchodů, platů učitelů nebo růst investic.

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO) dříve několikrát zopakovala, že schodek je ospravedlnitelný, pokud všechny tyto peníze budou směřovány do investic.

Podle ekonomů oslovených médii ale návrhy ministerstva financí odporují programovému prohlášení vlády.

Celkové příjmy státního rozpočtu na příští rok naplánovalo ministerstvo na 1,432 bilionu korun a v porovnání se schváleným rozpočtem 2018 dochází k nárůstu o 117,1 miliardy korun.

Celkové výdaje rozpočtu by tak měly být 1,482 bilionu korun.

V údajích jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například takzvané norské fondy. Ty by příští rok měly činit 82,6 miliardy korun.

Většina úřadů a ministerstev by měla mít příští rok na výdaje více peněz. Největší růst, o 41,4 miliardy korun, je u ministerstva práce a sociálních věcí, které jako tradičně tvoří téměř polovinu výdajů.

Následuje ministerstvo školství s růstem o 28,6 miliardy korun.

Naopak největší pokles v absolutní částce je u ministerstva zdravotnictví, a to o 1,4 miliardy korun. O 131 milionů korun méně by mělo dostat také ministerstvo zahraničních věcí.

Návrh rozpočtu byl upraven na základě dubnové makroekonomické predikce ministerstva financí, která příští rok počítá s růstem ekonomiky o 3,3 procenta, v roce 2020 o 2,6 procenta a v roce 2021 o 2,4 procenta.

Rozpočet v květnu skončil v minusu 23,1 miliardy

Státní rozpočet se ke konci května letos poprvé dostal do schodku. Zatímco ke konci dubna vykázal rozpočet přebytek 0,8 miliardy korun, ke konci května už je v deficitu 23,1 miliardy. Loni ke konci května byl rozpočet ve schodku 18,7 miliardy.

Při očištění o prostředky z EU by deficit činil dokonce 51,5 miliardy. V pátek o tom informovalo ministerstvo financí. Ve stejném období loni by to byl schodek 35,6 miliardy korun.

Ministerstvo financí počítá v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun. Se stejným schodkem počítá i v dalších letech až do roku 2021. V programovém prohlášení přitom vláda slibovala směřování k vyrovnanému rozpočtu.

(pel)