Česká ekonomika v 1. čtvrtletí 2018 zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském 4. čtvrtletí. Hrubý domácí produkt (HDP) mezičtvrtletně vzrostl o 0,4 procenta. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Meziročně vzrostl hrubý domácí produkt o 4,4 %. To je mnohem rychleji než unijní průměr. Vůbec nejdynamičtěji teď roste ekonomika Litvy, Polska nebo Maďarska,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Statistici zveřejnili zpřesněný odhad, v polovině května odhadovali meziroční růst o desetinu procentního bodu vyšší, tedy 4,5 procenta.

HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl o 0,4 procenta.

V případě Česka je podle Rojíčka zajímavé, že tuzemské hospodářství masivně táhnou hlavně investice a výdaje domácností.

„S růstem mezd lidé více utrácejí, ale současně rostou i jejich úspory. Naopak zahraniční obchod přestal po více než čtyřech letech přispívat k růstu HDP,“ dodal.

Za snižováním růstu v posledním období podle statistiků stojí zejména pokles vývozu. Tempo je sice stále výrazně rychlejší, než jakého dosahuje průměr EU, další středoevropské země ale rostou svižněji.

(pel)