Mimořádná schůze k novičoku byla fraška. Jednání skončilo jen chvíli poté, co začalo.

Mimořádná schůze sněmovny ohledně výroků prezidenta Zemana k novičoku skončila fraškou. Poslanci ANO, SPD, ČSSD a KSČM zmařili projednávání hned dvakrát. Nejdříve předčasně skončila mimořádná schůze a poté poslanci zamítli, aby se novičok projednával na řádné schůzi. 

Dnešní mimořádná schůze skončila jen chvíli poté, co začala. V sále bylo přihlášených pouze 40 poslanců. Aby byl parlament usnášeníschopný, musí jich být minimálně 67. Poslanci přitom přítomní v sále byli, jen se nepřihlásili, a tím pádem se nemohlo jednat.

Svolání mimořádné schůze k novičoku vyvolala skupina poslanců z klubů TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a KDU-ČSL poté, co na téma nedošlo na řádné schůzi. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ji ale po několika minutách přerušil.

Pravice je naštvaná, že jednání bojkotovalo hnutí ANO, SPD, komunisté a ČSSD.

„Postup předsedajícího, který po šesti minutách přeruší schůzi, aniž by se pokusil svolat grémium nebo nějaké jednání o dalším postupu, nepočítám za úplně legitimní,“ řekl poslanec ODS Marek Benda.

„Obstrukce dosáhly svého vrcholu. Poslanci vládní koalice ANO, SPD A KSČM nezasunuli své hlasovací karty do hlasovacích zařízení a nemohli vystoupit ani lidé s přednostními právy,“ řekl místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Podobně mluvil šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

„V sále byl opticky dostatek poslanců, ale řada z nich se nepřihlásila svými identifikačními kartami. Vnímám to jako zbabělost a strach z prezidenta,“ prohlásil Bartošek.

Dvojitý bojkot

Šéf komunistů Vojtěch Filip odmítl, že by šlo o bojkot. Prý jde jen o vyjádření názoru.

„Nejde o obstrukci. Politické strany přeci mají právo na to, aby vyjádřily svůj názor. Nejde jen o názor můj nebo našich kolegů,“ řekl Filip.

Téma mimořádné schůze podle něj mělo sloužit jen k pomlouvání prezidenta republiky.

Poslanci z hnutí ANO, SPD, KSČM a ČSSD poté i odmítli, aby Sněmovna projednávala novičok na řádné schůzi. 

Pro zařazení bodu na jednání zvedlo ruku 59 poslanců z řad ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, potřeba bylo minimálně 77 hlasů. Proti zařazení bylo pět poslanců, valná většina se hlasování zdržela.

Poslanci, kteří schůzi svolali, chtěli diskutovat o výrocích prezidenta Miloše Zemana. Ten začátkem května prohlásil, že se v Česku vyráběl novičok – jed, který byl v Londýně použit při otravě dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Podle Zemana výrobu jedu potvrdilo Vojenské zpravodajství, naopak Bezpečnostní informační služba to popřela.

V Česku se vyráběl a testoval novičok, vyvodil Zeman. Dokazuje to britské lži, tvrdí Rusové

(pel)