Miloš Zeman prohlásil, že v Česku se vyráběl novičok.

Miloš Zeman prozradil, že se ve výzkumném vojenském ústavu ministerstva obrany v Brně loni v listopadu testovalo malé množství nervově paralytického jedu A-230, který je variantou jedu z rodiny novičoků (A-234). Podle Rusů jsou Zemanova slova důkazem, že premiérka Velké Británie Theresa Mayová lže.

„Množství toho vyrobeného jedu bylo údajně malé a po testování byl tento jed zničen,“ řekl Zeman.

Vyplývá to ze zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), která výskyt novičoku rovněž prošetřovala. Vojenský ústav podle Zemana tvrdí, že nešlo o novičok, ale o jiný produkt. Vojenské zpravodajství na rozdíl od BIS a vojenského ústavu však uvedlo, že to novičok byl, a on se rozhodl názorově přiklonit k němu.

„Udělal jsem si závěr, že u nás byl testován novičok,“ řekl prezident.

„Víme kde, víme kdy, je pokrytectví předstírat, že se nic takového nestalo,“ řekl.

Jemu samotnému podle jeho slov nevadí, že se u nás jed testuje, protože máme skvělé chemické laboratoře, ale že i Úřad pro jadernou bezpečnost tvrdí, že se žádný novičok u nás nedělal. Zároveň zmínil, že existuje rodina novičoků. Uvedl, že Skripal byl otráven typem A-234.

Zeman ke zprávě BIS sdělil, že není vedena ani jako přísně tajná, ani tajná, dokonce ani jako důvěrná, takže je z ní možné omezeně citovat.

Zemanova slova jsou podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové důkazem, že britská premiérka Theresa Mayová lže. Ta uváděla, že jed byl vyráběn pouze v Rusku a že pouze to je zodpovědné za otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

„Mlha se rozpouští a mnoho lží Theresy Mayové je stále jasnějších,“ napsala Zacharovová na Facebooku.

Právě Zacharovová v březnu uvedla, že nejpravděpodobnějším zdrojem látky typu novičok jsou Česká republika, Slovensko, Británie nebo Švédsko. Jmenované země podle ní od konce 90. let provádějí „intenzivní výzkum látek z projektu novičok“. Podle dosavadních informací se paralyzující látka novičok vyvíjela na území bývalého Sovětského svazu.

(jaz)