Babišova vláda v demisi schválila návrh zákona, na jehož základě poskytne České poště dotaci ve výši 800 milionů Kč.

Babišova vláda schválila návrh na úhradu ztrát České pošty. Daňoví poplatníci tak formou dotace poskytnou poště 800 milionů Kč. Stát by měl letos České poště uhradit čisté náklady za roky 2013 a 2014 ve výši 200 milionů korun. V dalších dvou letech pak vždy po 300 milionech Kč.

Poskytnutí dotace České poště v celkové výši 800 milionů Kč předpokládá návrh novely poštovního zákona, který schválila Babišova vláda v demisi.

Státní pošta měla původně prostředky na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb, které jí ukládá poštovní licence, získat od jednotlivých doručovatelských firem na trhu a to vždy podle výše jejích tržeb.

Takový „kompenzační fond“ se však nepodařilo vytvořit…

Od roku 2015 vláda systém změnila s tím, že pošta bude úhradu získávat ze státního rozpočtu. Maximální částka se ze 700 milionů za rok 2015 snížila na letošních 500 milionů korun.

I když poště příspěvek od státu započítává do svého hospodaření, klesl jí loni konsolidovaný zisk o 48 procent na 110 milionů korun.

Česká poště má 3200 poboček. Zhruba 500 pošt již převedla na partnerské provozovatele. Státní firma zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí. Roční tržby České pošty dosahují 20 miliard Kč.

Rozhodli to už Sobotka s Chovancem

O masivní kompenzační dotaci ve výši 800 milionů Kč pro Českou poštu rozhodla už v březnu 2017 vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Tehdy Česká pošta spadala do gesce ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Peníze byly určeny na zefektivnění služeb a zvýšení platů. Vláda už tehdy také navrhla zrušení kompenzačního fondu, do kterého měly přispívat všechny doručovatelské firmy podle svého podílu na trhu.

Fond ale nikdy nezačal fungovat. Pošta měla peníze za ztráty získávat původně z tohoto fondu.

Kompenzaci pro Českou poštu dohodli už začátkem března 2017 ministr vnitra Milan Chovanec a tehdejší ministr financí Andrej Babiš. Původně chtěl Chovanec pro Českou poštu celkem 1,3 miliardy korun.

Ten tehdy oznámil, že pošta půl miliardy korun věnuje na zvýšení platů svých zaměstnanců. Průměrný plat na České poště totiž činil zhruba 15 tisíc korun. Kompenzace měla umožnit navýšení platů minimálně v rozsahu tisícikoruny měsíčně. (sfr)