Čechův Arsenal sponzoruje africká země Rwanda.

Rwanda, jedna z nejchudších zemí světa, sponzoruje anglický fotbalový klub Arsenal Londýn. S informací přišel britský deník Daily Mail. Africká Rwanda prý Kanonýrům z Londýna posílá zhruba 30 milionů liber (cca 885 milionů korun). Rwanda přitom dostává jako podporu peníze od britských daňových poplatníků, jen letos to bylo 63 milionů liber (asi 1,9 miliardy korun).

Rwanda elitnímu klubu Premier League platí za to, aby propagoval na svých dresech cestování do země. Netradiční dohoda také obsahuje možnost užívat VIP box na stadionu londýnského klubu pro rwandského diktátora Paula Kagameho a jeho blízké. Ten má díky svému příspěvku na Emirates Stadium přístup do sekce pro VIP a několik volných vstupenek.

Zároveň Kagame může natočit reklamu s hráči. Pro tento účel již využil německého záložníka Mesuta Özila.

Britská vláda se údajně zavázala, že každý rok zaplatí 13 miliard liber jako pomoc zemím hospodařícím pod hranicí chudoby. Kritici programu zahraniční pomoci ale prohlašují, že se velkou spoustou peněz daňových poplatníků zbytečně plýtvá. V loňském roce podle deníku poskytla Británie rwandské vládě 27 milionů liber na rozvoj země a 37 miliony dotovala další projekty na pomoc v zemi.

Navzdory obrovskému množství prostředků, které Velká Británie a další země do Rwandy posílají, Daily Mail zdůrazňuje, že je většina veřejných budov v zemi, jako jsou nemocnice, školy a další, bez elektřiny.

Místo toho Kagame, který čelí obviněním z vraždění a mučení svých oponentů, financuje méně humanitární projekty – například provozování letecké společnosti RwandAir, která má týdně pohltit až 750 tisíc liber.

Za deset milionů liber ročně budou mít hráči Arsenalu po příští tři roky na rukávu malý nápis „Navštivte Rwandu“ a stejný text se bude objevovat i na velkoplošných obrazovkách u hřiště. Člen britského parlamentu a byznysmen Andrew James Bridgen je situací šokován.

„Je to naprosto ohromující informace. Nechápu, jak je to možné,“ řekl.

„Britští daňoví poplatníci určitě rádi uslyší, že země podporovaná obřími dotacemi Velké Británie pumpuje miliony liber do bohatého britského fotbalového klubu. Je to vlastně až k smíchu. Ukazuje to naprostou hloupost, na níž je systém dotací založen,“ dodal Bridgen.

Klub ovšem na sponzorské dohodě nic špatného neshledává.

„Rwanda je považována za jednu z nejpokročilejších zemí v Africe. Věříme tomu, že jsme utvořili partnerství, které zemi pomůže v oblasti cestovního ruchu,“ vzkázal londýnský celek.

Ligové zápasy londýnského Arsenalu a dalších klubů Premier League vysílá v Česku exkluzivně DIGI TV. Její zákazníci mohou dále sledovat například také španělskou La Ligu a německou Bundesligu. (jaz)