Stát zřejmě bude vyplácet další sociální dávku: za ty, kdo neplatí výživné na děti.

Alimenty, které jeden z rodičů dluží, bude zřejmě platit stát a následně je vymáhat po dlužníkovi. Poslanci pustili do dalšího čtení dva návrhy zákona, kteří zakotvují, aby výživné výživné místo dlužníků platil stát. V prvním čtení schválili zákon o zálohovaném výživném, který předložila ČSSD, i zákon o náhradním výživném, jenž navrhli komunisti. 

Ti rodiče, kteří se o dítě starají jako samoživitelé, získali naději, že jim soudem přiznané výživné, kterého se od bývalého partnera nemohou domoci, uhradí úřady z veřejných prostředků státního rozpočtu.

Pro zamítnutí návrhu sociálních demokratů hlasovalo 24 poslanců, mezi nimi přitom 4 z hnutí ANO, které chce s ČSSD vytvořit koalici. Návrh komunistů odmítlo 25 poslanců – proti byli ti z ODS, TOP 09 a 5 poslanců ANO.

„Zálohované výživné je jedna z našich vlajkových lodí. Tohle je reálná pomoc slabším a potřebným. Samotná máma s dětmi má jen málo nástrojů to sama vyřešit,” prohlásil předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Cílem zákona, který předložila ČSSD, je pomoc dětem z neúplných rodin, kterým stát není schopen zajistit vymahatelnost práva na výživné. Návrh KSČM má stejný cíl a liší se v jednotlivých parametrech.

ČSSD navrhuje žádat o zálohované výživné už po dvou měsících a bez dokladu, KSČM navrhuje žádat o výživné až po třech měsících s tím, že by rodič musel prokázat, že výživné vymáhá.

Na příspěvek by podle ČSSD dosáhly rodiny, jejichž příjem není vyšší než 2,7 násobek životního minima žadatele.

U KSČM jde o 2,9 násobek.

Rodič by od státu mohla dostávat výživné maximálně ve výši 1,2 násobku životního minima.

Zákon nyní projednají sněmovní výbory.

Sociální demokracie při obhajobě zákona uvedla, že v České republice je nyní 180 tisíc rodičů samoživitelů z nichž třetina je na hranici chudoby a 90 procent z nich je v péči matky.

Celkový dluh na placení výživného je podle poslanců 14 miliard korun.

Proti přijetí zákonů o státem placeném výživném se postavila pravicová opozice. Podle ODS a TOP 09 je v současném systému dostatek dávek, které se na výživné dají využít.

„Při nejlepší vůli tento zákon problém s neplatiči alimentů nevyřeší, ale dlouhodobě ho zhorší. Není to nic jiného než další nová sociální dávka,“ podotkl poslanec ODS Jan Bauer.

„Vyplácení zcela rozbíjí princip, že dluhy se mají platit a závazky dodržovat,” zdůraznil.

„Každý se má o sebe starat sám. Nejsme příznivcem, abychom za ty nezodpovědné přijímali zodpovědnost,” doplnil.

„Nedá se říci, že by ČR nedisponovala sociálním systémem. Máme více než 25 sociálních dávek a najdeme takové dávky, které jsou určené neúplným rodinám a jsou v tíživé situaci a na ně bychom měli být schopni směřovat,” uvedla poslankyně Pekarová (TOP 09). (sfr)