Vojenský šéf NATO tlačí na ČR, aby zvýšila výdaje na obranu.

Pokud nebude Česko dávat více peněz na obranu, nebudou nás mít USA rády. Naznačil to ve svém vyjádření šéf vojenského výboru NATO Petr Pavela. Nebudeme-li plnit své závazky vůči NATO, nelze prý počítat s vřelostí USA, varoval generál Pavel.

Spojené státy podle něho prý mohou na plnění spojeneckých závazků reagovat „mírou vřelosti”. Česká republika dlouhodobě neplní závazek v míře výdajů na obranu.

Požadovaný podíl 2 % výdajů na obranu vůči HDP má Česko podle dřívějších dohod dosáhnout v roce 2024.  Aktuální dokumenty však hovoří pouze o dosažení podílu 1,4 procenta do roku 2021.

V loňském roce (2017) tento podíl reálně činil 1,04 %. Pro rok 2018 počítá státní rozpočet ČR s obrannými výdaji ve výši 58,8 mld. Kč, což představuje podíl 1,11 % vůči HDP.


VÝDAJE NA OBRANU V ČR


Zdroj: MO ČR


Na plnění závazků ve výdajích na obranu dlouhodobě tlačí americký prezident Donald Trump. Právě USA nesou největší podíl nákladů aliance.

Pavel připomněl, že pokud nebudou jednotlivé země včetně České republiky závazky plnit, projeví se to i v míře „vřelosti Spojených států” k těmto spojencům.

„Je naprosto zřejmé, že americký prezident přikládá velkou váhu tomu, jak státy plní své závazky a podle toho se také odráží míra vřelosti USA k těm spojencům,” uvedl Pavel s tím, že u států, které nebudou schopny deklarovat splnění závazků, „míra vřelosti ochladne”.

České republice patří v rámci NATO z hlediska podílu výdajů na obranu pátá pozice od konce. (sfr)