Ruský prezident Vladimir Putin schválil staronovou Medveděvovu vládu. Mezi novými ministry je i někdejší Putinův osobní strážce Jevgenij Ziničev, který povede ministerstvo pro mimořádné situace.

Ruský prezident Vladimir Putin schválil staronovou Medveděvovu vládu. Mezi novými ministry je i někdejší Putinův bodyguard Jevgenij Ziničev. Klíčovými ministry zahraničí a obrany zůstanou Sergej Lavrov a Sergej Šojgu.

„Souhlasím. Jmenovací dekrety podepíši ještě dnes,“ sdělil Putin poté, co mu Medveděv přečetl jména deseti vicepremiérů a 22 ministrů.

Podle něj jsou to známí a zkušení lidé, kteří se dobře předvedli v předchozí práci.

Kreml později oznámil, že prezident jmenovací dekrety podepsal.

Své posty si zachovali ministr zahraničí Sergej Lavrov, ministr obrany Sergej Šojgu nebo ministr vnitra Vladimir Kolokolcev.

V dosavadní funkci zůstane také například ministr obchodu a průmyslu Denis Manturov a energetiky Alexandr Novak.

Zůstávají také ministr kultury Vladimir Medinskij, ministr spravedlnosti Alexandr Konovalov a ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová.

Pozici obhájil také ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov, ministr sportu Pavel Kolobkov, ministr hospodářství Maxim Oreškin, ministr práce a sociální péče Maxim Topilin a ministr energetiky Alexandr Novak.

Pučkova vystřídá Ziničev

Jako prvního vicepremiéra navrhl Medveděv Antona Siluanova, který současně zůstává ministrem financí.

Vladimira Pučkova v čele ministerstva pro mimořádné situace vystřídá Jevgenij Ziničev, bývalý gubernátor Kaliningradské oblasti, ruské enklávy na březích Baltu, a před tím po dlouhá léta Putinův osobní strážce.

Dalšími novými tvářemi jsou ministr zemědělství Dmitrij Patrušev, ministr stavebnictví Vladimir Jakušev a ministr životního prostředí Dmitrij Kobylkin.

Ministerstvo dopravy povede Jevgenij Ditrich a ministerstvo rozvoje východu povede bývalý gubernátor Amurské oblasti Aleksandr Kozlov.

Novým ministrem pro Severní Kavkaz byl jmenován Sergej Čebotarev.

Nové ministerstvo osvícení povede Olga Vasiljevová a ministrem vědy a vysokoškolského vzdělání se stal Michail Koťukov.

(pel)