Belgie nevydá Španělsku katalánské exministry Toniho Comína, Lluíse Puiga a Meritxell Serretovou. Ti jsou v zemi od loňského října. Španělé jejich vydání žádají kvůli angažovanosti ministrů ve snaze prosadit nezávislost Katalánska.

Rozhodnutí nevydat belgická prokuratura odůvodnila procesní chybou. V březnové žádosti o vydání ji prý udělal španělský soudce Pablo Llarena, když nevydal na tři exministry národní zatykače. Soudce se hájil tím, že pouze potvrdil národní zatykač vydaný v listopadu jinou soudkyní, od níž v prosinci kauzu převzal. Takový postup ale podle belgické prokuratury není správný.

Comín je obviněn ze vzpoury a zneužití veřejných fondů v souvislosti s loňským referendem o nezávislosti Katalánska, Puig a Serretová ze zneužití veřejných fondů. Trestných činů se měli dopustit jako členové katalánské vlády, kterou loni koncem října Madrid sesadil kvůli snahám o nezávislost autonomního regionu.

Všichni bývalí ministři utekli do Belgie loni spolu s katalánským expremiérem Carlesem Puigdemontem, který nyní čeká na vydání v Německu, a exministryní Clarou Ponsatíovou, která čeká na rozhodnutí soudu ve Skotsku, kde pracuje na univerzitě.

Puigdemont verdikt přivítal.

„Dobrá zpráva z Belgie! Gratuluji, kamarádi,” napsal na Twitteru.

Eurozatykač na uprchlé katalánské exministry vydala už loni v listopadu španělská soudkyně Carmen Lamelaová. Kauzu ale posléze převzal Llarena, který eurozatykače v prosinci zrušil a znovu je vydal letos v březnu, když vyšetřování kauzy dokončil.

(jaz)