Evropu možná čeká další vlna teroristických útoků...

Islámský stát plánuje v Evropě ničivé a mnohem komplexnější útoky než v minulosti. Tvrdí to britská tajná služba MI5. Šéf služby Andrew Parker vysvětlil, že se teroristé chtějí mstít za ztrátu území na Blízkém východě.

Parker na setkání šéfů evropských tajných služeb v Berlíně zdůraznil, že od atentátu na Westminsterském mostě z 22. března 2017 se ve Velké Británii podařilo odvrátit dalších 12 teroristických útoků. V prosinci uváděl, že jich bylo devět. Celkově se pak od roku 2013 podařilo podle něj v Británii zabránit spáchání 25 atentátů.

Parker dal v projevu najevo, že je „přesvědčen o schopnosti se potýkat s těmito hrozbami díky síle a odolnosti demokratického systému, odolnosti společnosti a hodnotám, které sdílíme s evropskými partnery“.

Dodal, že je „více než kdy dříve nutné, aby evropské tajné služby lépe spolupracovaly“, i když se v této oblasti dosáhlo velkého pokroku:

„Dnešní spolupráce evropských tajných služeb je nesrovnatelná s tím, jak to vypadalo před pěti lety.“

Parker také promluvil o případu dvojitého agenta Sergeje Skripala, který byl otráven 4. března v Salisbury. Za útok odsoudil Rusko a obvinil Kreml z „ flagrantního porušování mezinárodního práva“, když použil nervový jed.

(jaz)