Nezaměstnanost v Česku rekordně klesá

Nezaměstnanost v Česku pokračuje v poklesu. V dubnu se snížila z 3,5 na 3,2 procenta, uchazečů o zaměstnaní tak bylo 242 tisíc. V meziročním srovnání jich ubylo více než 80 tisíc. V dubnu přitom zaměstnavatelé nabízeli zhruba 267 tisíc volných míst, což je poprvé v historii více než je uchazečů. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR.

Generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková uvedla, že v plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství.

V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat, domnívá se Sadílková. Zdůraznila také, že se daří snižovat podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů (bez práce déle než 12 měsíců). Nyní klesl na 33,9 procenta z celkového počtu nezaměstnaných, zatímco v dubnu před rokem to bylo 38,7 procenta (v dubnu 2016 pak 42,2 procenta).

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ (shodně 1,2 %), Pelhřimov (1,5 %), Benešov, Jindřichův Hradec, Plzeň-jih, Jičín a Praha-západ (shodně 1,6 %).

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 31 regionů. Nejhorší situace byla v okresech Karviná (7,5 %), Most (6,7 %), Ostrava – město (6,2 %), Bruntál (5,9 %), Jeseník (5,8 %), Chomutov (5,7 %), Ústí nad Labem (5,5 %), Znojmo (5,4 %) a Hodonín (5,1 %).

(jaz)