Opozice v Rusku považuje Putina za cara.

Rusové nechtějí „cara“ Putina. Na demonstracích po celém Rusku demonstrují proti prezidentovi Putinovi, který má být v pondělí inaugurován do funkce hlavy státu a to již počtvrté. Akce zorganizoval opoziční předák Alexandr Navalnyj. Jejich cílem je Putinovi sdělit, že nemůže Rusku vládnout jako car…  

Pryč s carem! skandovali demonstranti na protest proti prezidentovi Putinovi. Protesty byly naplánovány ve zhruba stovce měst, ale ne ve všech lokalitách úřady tyto opoziční akce povolily.

Ruští policisté ve 20 různých městech pozatýkali nejméně 1607 lidí. Jen v Moskvě bylo zadrženo 704 lidí, včetně opozičního předáka Alexeje Navalného, který demonstrace v téměř stovce ruských měst svolal.
V Petrohradě bylo zadrženo 229 osob.

Ve Vladivostoku se akce zúčastnilo asi 200 demonstrantů.

Povolené demonstrace ve Vladivostoku, Chabarovsku, Južno-Sachalinsku, Irkutsku, Komsomolsku na Amuru či Tomsku se obešly bez zatýkání.

V Jakutsku policie zadržela 75 účastníků nepovolené akce, v Krasnojarsku 15 lidí.

V Krasnojarsku policisté zadrželi kromě demonstrantů i koordinátorku místního štábu Janu Gerasimovovou, kterou obvinili z porušení pravidel pro pořádání veřejných akcí.

V Novosibirsku se sešly čtyři stovky demonstrantů. Místní radnice následně obvinila organizátory, že porušili povolení k akci tím, že přišli s transparenty na jiné téma než svoboda šíření informací, tedy s protivládními hesly. Někteří demonstranti měli zahalený obličej.

V Čeljabinsku policie podle agentury Interfax zadržela tři Navalného přívržence ještě před samotnou akcí, kterou místní úřady nepovolily. Další se policisté marně snažili zastihnout doma.

Šéf prezidentské rady pro občanskou společnost a lidská práva Michail Fedotov v souvislosti se sobotními nepovolenými akcemi v Moskvě, Petrohradu a dalších městech vyzval policii a demonstranty ke zdrženlivosti a respektování zákona, bez provokací a bez použití síly. (sfr)